Ligu mistrů si tady zahrál i hvězdný Agüero. Pátý největší stadion v Česku je domovem Viktorie Plzeň

26. listopad 2021

Viktoria Plzeň je jedním z nejúspěšnějších českých klubů posledních let. V sezóně 2010/2011 poprvé získala titul a tento úspěch si zopakovala ještě čtyřikrát. Rok 2011 si musel zapsat plzeňský kronikář zlatým písmem. Viktoria jako třetí český klub v historii postoupila do základní skupiny Ligy mistrů, kde na ni čekala Barcelona a AC Milán. Její stadion ve Štruncových sadech prozkoumal náš reportér Martin Minha.

Doosan Arenou vás provede tiskový mluvčí fotbalové Viktorie Václav Hanzlík. Na utkání Ligy mistrů, zisk pěti ligových titulů a svůj příchod ze Sparty v podcastové sérii Stadiony zavzpomíná záložník a bývalý reprezentant Daniel Kolář.

Bytostným fanouškem Viktorky je nevidomý Václav Šindelář. O zrak přišel v 18 letech. „Jezdil jsem na Plzeň, když hrála na sestupových místech i když sestoupila do druhé ligy. Láska k Viktorce je na celý život. Štruncovy sady mám skvěle prošlé a myslím si, že bych se tam ani dnes neztratil.“

Na novém plzeňském stadionu má své místo v sektoru S, v páté řadě. „Toto místo mi přiřadili a mám ho od té doby, co jsem začal na Viktorku chodit. Je to na tribuně, kde mám po pravé straně kotel. Moje dominantní strana je pravá a vnímá více. To místo už nikdy měnit nebudu,“ popisuje srdcař Václav Šindelář.

Co uslyšíte v novém díle podcastu Stadiony?

  • Václav Hanzlík vysvětlí, jaké podmínky musí stadion splňovat, aby se na něm mohlo odehrát utkání Ligy mistrů.
  • V roce 2011 dostala Doosan Arena úplně novou tvář. Co všechno se změnilo?
  • Kdo během zápasů sedává ve specifických věžích, které se nachází vedle hlavní tribuny?
  • Jak bývalý záložník Plzně Daniel Kolář vzpomíná na zápasy Ligy mistrů?
  • Jak nevidomý fanoušek Václav Šindelář sleduje fotbal? A kdo s ním chodí na zápasy Viktorie Plzeň?
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Daniel Kolář, Václav Hanzlík a Václav Šindelář (MFK Karviná)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Pátý největší ligový stadion ve Štruncových sadech

První zmínku o kopané v Plzni přinesl časopis Cyklistika v roce 1892, kdy mělo proběhnout klání jednoho pražského mužstva proti důstojníkům plzeňské posádky. Jak toto utkání dopadlo,  historické prameny knize Plzeňské fotbalové kluby neuvádějí. Samotná plzeňská Viktorka, jak se tomuto klubu neformálně říká, byla založena v roce 1911 a ještě téhož roku sehrála svůj první zápas proti místnímu konkurentovi Olympii Plzeň. Oba týmy nakonec na konci 40. let vstoupily do Závodní sokolské jednoty Škoda Plzeň. Následovaly názvy jako Spartak Leninovy závody Plzeň či TJ Škoda Plzeň. V roce 1992 se klub vrátil k původnímu názvu Viktoria.  

Současný stadion ve Štruncových sadech byl postaven v roce 1955 a otevřen při příležitosti krajské spartakiády. Současnou podobu získal během velké rekonstrukce v roce 2011, kdy také dostal svoje současné jméno Doosan Aréna. Během rekonstrukce byla odstraněna atletická dráha, postaveny nové tribuny a zachována byla zrekonstruovaná původní hlavní tribuna. Současná kapacita stadionu je 11 700 diváků, což dělá ze Štruncových sadů pátý největší ligový stánek.

Domovem hráčů Viktorie Plzeň nebyl vždy současný stánek ve Štruncových sadech. Až do jeho slavnostního otevření v roce 1955 hrávala Viktorka na několika místech, která musela vždy nedobrovolně opustit. V roce 1930 vybudovala nový moderní stadion v Luční ulici, který byl po náletu amerických letadel v roce 1945 a požáru v červnu téhož roku zničen. Přesto byl následně zrekonstruován a dodnes slouží jako mládežnické a tréninkové centrum.   

Kolář: Nejdůležitější bylo, že jsme drželi při sobě. Tým si neskutečně sedl

Daniel Kolář získal s Viktorií Plzeň pět ligových titulů a zahrál si s Viktorkou také Ligu mistrů. V dresu české reprezentace odehrál dvacet devět zápasů a vyzkoušel si také zahraniční angažmá v tureckém Gaziantepsporu. 

Do Viktorie Plzeň přestoupil z pražské Sparty v roce 2008. „Situace byla taková, že jsem byl odchovanec Sparty. Vypadalo to, že bych nedostával tolik šancí a bylo mi stále 21. Chtěl jsem hlavně hrát. Nebylo to úplně tak, že bych měl vysněnou Plzeň, ale chtěl jsem do ligy. Byl jsem si to vyzkoušet i v Teplicích. V koutku duše jsem ale doufal, že by to mohla být právě Plzeň,“ vzpomíná bývalý záložník.

„Nikdy jsem nebyl ten typ, který by chtěl odcházet. Bylo mi ale naznačeno, že ten prostor by nebyl takový, jaký bych chtěl. V rámci toho jsme s manažerem začali hledat něco jiného a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ doplňuje Kolář v rozhovoru s Martinem Minhou.

První titul Viktoria Plzeň získala v roce 2011. V roce 2008, když Kolář do západočeského klubu přestoupil, na tom ale tak dobře nebyla. „Vždycky jsem chtěl vyhrávat. Když jsem sem přišel, tak jsem netušil, že budeme hrát o titul a Ligu mistrů. Tušil jsem ale, že tady jsou dobří hráči. Přišel jsem sem na konci přestupového období a v zimě jsem začal vnímat, že bychom mohli něčeho dosáhnout.“

3D model stadionu

  • Rok postavení: 1955
  • Současná kapacita: 11 700 diváků
3D vizualizace: Marek Vybíral

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu.

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související