Lil Mystic: Chtěl jsem dělat něco veselejšího

14. leden 2015

Lil Mystic pochází z Itálie, ale jeho hudební alter ego ve skutečnosti sídlí v Japonsku. Jeho hudba je v pravém slova smyslu zhmotněním termínu „kawaii“ z japonštiny – ať už jde o jeho původní tracky, hravé remixy, nebo roztomile roz-trance-ované remixy. Lil Mystic si stačil získat uši labelu Activia Benz nebo Ryana Hemswortha – a samozřejmě taky Turbanu, pro který připravil svůj vůbec první rádiový guestmix a interview. Kontrolujte oboje níže! Pizza Kawaii!

Tohle je tvoje první interview vůbec, že?
Jo a taky první mix pro rádiovou show! Jsem natěšený!

Kdy se na hudební mapě zrodil Lil Mystic a co k tomu vedlo?
Lil Mystic začal přesně před rokem jako taková legrace – chtěl jsem dělat něco veselejšího v porovnání s mým hlavním projektem Mstk.

Na tvém SoundCloudu stojí „URL Japan, IRL Italy“. Kde se doopravdy cítíš jako doma?
Mám nade vše rád japonskou kulturu a lidi, jejich zdvořilost a silně emotivní pop music. Odstěhovat se do Japonska je jeden z mých největších snů – a bylo by skvělé s sebou vzít i moji hudbu!

Japonské anime/manga jsou rozhodně jedním z tvých hlavních inspiračních zdrojů. Co tě k této specifické kawaii estetice přivedlo?
Anime a mangu hltám už roky, myslím si, že jsem něco jako ex-otaku („otaku“ je japonské slovo pro zarytého fanouška manga/anime). Před rokem jsem poslouchal na YouTube nějakou hudbu z anime filmů a narazil jsem na tenhle Tear-Mimu track – okamžitě mě napadlo: „Ty jo, vždyť to zní jak Cashmere Cat!“ Pokusil jsem se udělat remix toho tracku, který jsem pak nahrál na nový účet na SoundCloudu pojmenovaný Lil Mystic. Nečekal jsem, že by mohl mít nějaký úspěch, ale už má víc než 16000 přehrání! Takže jsem s edity v podobném duchu pokračoval. Co se mi líbí na estetice kawaii v hudbě, je její bláznivost a nepředvídatelnost – a taky že je dost rychlá a extrémně popová. Je to jako být malé dítě v místnosti plné různých věcí a předmětů – a moci je všechny dle libosti rozbíjet, což musí být svého druhu šílená zábava.

03294708.jpeg

Na svědomí máš několik remixů a „trance-ovních“ editů tracků od lidí, jako je Cashmere Cat a Liz; nedávno jsi udělal doopravdy povedený remix tracku Every Night od Hannah Diamond (mimochodem – nejlepší track roku 2014 dle Turbanu). Tuším, že zvuk a přístup PC Music k tomu tvému docela dost sedí…
Rozhodně! PC Music je ta nejkrásnější věc, která se v roce 2014 přihodila na scéně alternativního popu. Jejich styl a přístup je unikátní a má mnoho společného s kawaii estetikou. Mám rád všechno, co se na PC Music dosud objevilo – nejvíc mě asi baví Tielsie a track Palette, který mám z minulého roku asi nejraději. Neuvěřitelně epická věc, pokaždé když si ji pustím!

Nedávno jsi přispěl trackem do série Singles Club labelu Activia Benz (s trackem, který měl ve svém guestmixu pro Turban další italský producent Miami Mais). Jaké jsou tvé nejbližší budoucí plány – nějaké nové tracky/remixy/desky/spolupráce?
Nyní potřebuju trochu oddechu od Lil Mystica, abych se mohl znovu koncentrovat na svůj původní projekt Mstk. Ale to rozhodně neznamená, že by Lil Mystic měl skončit – slíbil jsem nějaké tracky Ryanu Hemsworthovi nebo Maltine Records. A slib dodržím! A brzy určitě vypustím nějaký další bláznivý kawaii klubový edit!

S kým bys v dnešní hudbě nejraději spolupracoval?
Buď Tielsie, nebo Maxo! Miluju oba!

autor: Jan Bárta
Spustit audio