Linekerova kauza odhalila pravý problém s nestranností BBC

17. březen 2023
Tribuna

Gary Lineker platí ve Velké Británii za fotbalovou ikonu a nejpopulárnějšího komentátora sportovního dění na stanici BBC. Před několika dny ale Lineker nezůstal pouze u fotbalu a ostře se na Twitteru pustil do politiky současné britské vlády. Následná kauza ukázala na vrtkavost veřejnoprávnosti a názorové neutrality na sociálních sítích.

Pro mnohé zní představa fotbalistů jako katalyzátoru sociální změny trochu přitažená za vlasy. „Přesně tuto úlohu na sebe v Británii v posledních letech lidé z fotbalového odvětví ale někdy i nezáměrně berou,“ míní Martin Vait.

Naposledy Lineker, který po svém ostrém tweetu, v němž kritizoval postoj britské vlády k imigrantům, málem přišel o místo nejlépe placeného moderátora BBC a pořadu Match of the Day, víkendového souhrnu sestřihů z anglické fotbalové Premier League.

Linekerův příspěvek na sociální síti a následná suspendace a bojkot kolegů odkryly mnohé souvislosti ohledně fungování BBC. Je vůbec udržitelná představa „absolutně“ neutrálního veřejnoprávního novináře? Nebo by bylo pro všechny prospěšnější, kdyby se novináři ke svému světonázoru přihlásili?

Bizarně také působilo sobotní vysílání „Linekerova“ pořadu, do něhož odmítli přijít další fotbaloví komentátoři, kteří se tím postavili na jeho obranu. Pořad tak šel ven pouze s ruchy z fotbalových stadionů.

Na Britských ostrovech se v minulých dnech řešila kauza kolem Garyho Linekera. Ten se opakovaně na sociálních sítích vyjadřuje k politickému a společenskému dění – jeho tweet ale tentokrát skutečně způsobil velký poprask a krizi v samotném vedení BBC. Více v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.