Liška z Antikrista a krkavci z bratří Grimmů. Zvířecí hvězdy žijí u Prahy

9. únor 2015

Málokdo by čekal, že zvířata z filmů Larse von Triera nebo Terryho Gilliama žijí na pražské Zbraslavi. Na role v zahraničních i českých filmech a reklamách je zde už bezmála třicet let připravuje Ota Bareš.

„Nejdůležitější je připravit zvířata odmalička. Naučit je, aby si zvykla na lidi, aby si zvykla na transport, aby nebyla stresovaná. Mělo by jim připadat normální, že cestují a jsou na filmových placech,“ říká Ota Bareš, který se živí tím, že zajišťuje zvířata pro film a reklamy. Původně vyučený kuchař začínal na konci 80. let brigádně na Barrandově. Jeho rodiče měli soukromou farmu plnou zvířat, tak si později řekl, že by mohl tvory cvičit speciálně pro filmové účely.

„Pokud se natáčí třeba s oscarovými nebo známějšími herci, tak si člověk dělá větší starost, aby to dobře dopadlo. Ale v zásadě když je dost času na přípravu, vyberou se dobře zvířata, tak je předpoklad, že to dopadne dobře.“ Ota Bareš si za své skoro třicetileté působení vypěstoval v Evropě i mimo ni velké renomé. Polovina jeho zakázek je ze zahraničí a svá zvířata zapůjčil velkým režisérským jménům.

03311639.png

„Třeba tahle liška hrála ve filmu Larse von Triera Antikrist. Bylo to moc pěkný natáčení, byli jsme asi měsíc v Německu v lesích na bývalé vojenské základně americké armády. Měl jsem z toho velký strach, moje žena mi ukazovala na internetu různý články o tom, jak Trier nechal na natáčení zabít osla. Odjížděl jsem tam s tím, že to bude možná můj poslední film,“ říká dneska s úsměvem Ota Bareš. Jeho poslední film to rozhodně nebyl a Trierův mediální obraz vnímá spíš jako chytrý marketing.

Na pražské Zbraslavi u Oty Bareše na zahradě člověk může vidět snad všechna zvířata, co zná. Od nejrůznějších dravců, koček, krys po voly, soby nebo koně. Ota Bareš ale dokáže pro natáčení připravit i třeba lva. Hodně nás zaujala dvacetiletá herecká opička Soňa. Filmové natáčení s opicemi ale není žádná legrace. „Opice je zvíře, které si pořád vynucuje určitou pozici ve smečce. Dokážou být i opravdu zlé, můžou vám nafackovat nebo vás kousnout, je to jejich přirozené chování.“

03311234.jpeg

Hodně hereckých příležitostí hlavně v zahraničí dostávají Barešovi krkavci. „Hráli už v obrovském množství filmů. Třeba v Kletbě bratří Grimmů Terryho Gilliama, v Černé Dahlii Briana De Palmy, v Messengerovi a naposledy ve Třech mušketýrech pro BBC.“

A jak využívají čeští režiséři ve filmu zvířata? „Tady v Čechách se se zvířaty točí méně, protože to stojí víc peněz než dřív. Když to není nezbytně nutné, tak se české produkce snaží zvířatům vyhnout. Údržba zvířat stojí spoustu peněz, mě samotného to vyjde na zhruba 100 tisíc korun měsíčně.“

03311232.jpeg
03311233.jpeg
03311231.jpeg
autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.