Lístek do pekla, album o evoluci i inspirace z Nietzscheho. Seznamte se s italským rock progressivo

7. srpen 2020

Špína tentokrát opět otevírá zastrčené šuplíčky a zaprášené klenotnice fondu takzvané divné muziky. O krautrocku jsme hovořili už mnohokrát a nejednou jsme se vydali po stopách Damo Suzukiho nebo Can. Jak to ale vypadalo v 70. letech v Itálii? Provětrali jsme tak specifický subžánr rock progressivo italiano a v samém úvodu dokonce zazněly pastorální motivy!

Víření zdivočelých bubnů, vyjící analogové syntezátory a neskutečné množství cembala. 70. léta v Itálii nebyla výbušná pouze v rámci atmosféry ve společnosti a zejména vůči tehdejším politickým představitelům. Počátkem 70. let se začal totiž formovat specifický subžánr, který reagoval právě na progrockovou a krautovou vlnu – najdeme v něm ale určité zvláštnosti, které se u německých kapel nevyskytují. Italští progrockoví hudebníci totiž občas sahali po inspiracích až k raně novověkým italským písním, zkombinovaným právě s tehdejšími aktuálními hudebními vlivy.

Museo Rosenbach

Inspiraci si nebrali jen v hudbě, na progrockové italské scéně počátku 70. let najdeme hned několik koncepčních alb, která čerpají z historie či filozofie. Probrali jsme se tak dílem kapely Museo Rosenbach, která vydala album inspirované Nietzschem, což ve své době zapůsobilo tak kontroverzně, až ji místní veřejnoprávní média odmítla. Sice se po letech kapele omluvila, nicméně tehdejší zamítavý postoj zasadil existenci Museo Rosenbach zásadní ránu.

Vedle nietzscheánských inspirací jsme se ohlédli i za albem Darwin!, věnujícím se evoluci, od kapely Banco Del Mutuo Soccorso, za níž stojí bratrské duo klávesáků Gianni a Vittorio Nocenzi. A neopomněli jsme ani kapelu Metamorfosi a jejich hudební výklad Dantova Pekla. Italská progrocková scéna je nicméně tak bohatá a dá se z ní vytáhnout množství bizarních i méně bizarních kapel, že jsme se shodli, že se k ní dříve či později vrátíme. Načali jsme tak ve Špíně další z našich nepravidelných seriálů.

Kdo by měl být podle kapely Metamorfosi především umístěn v nejhlubším dantovském pekelném kruhu? Jaká byla politická situace v Itálii v 70. letech, na kterou tato hudební vlna reagovala? Jak Kazatel přebásnil některé z textů od zmiňovaných kapel? A kde se zjeví ty předznamenané tuny cembala? Poslechněte si první Špínu o RPI – Rock Progressivo Italiano!

Playlist:

Premiata Forneria Marconi  Dove...quando
Biglietto Per l'Inferno  L'amico Suicida
Museo Rosenbach  Degli Uomini
Banco Del Mutuo Soccorso  Ed Ora Io Domando Tempo Al Tempo Ed Egli Mi Risponde... Non Ne Ho!
Metamorfosi  Lucifero (Politicanti)
Le Orme  L´equilibrio

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka