Lone opět testuje historickou realitu

27. červen 2014

Britský beatmaker Lone není už od pohledu žádný „zloun“ – a podobně se to má i s jeho tvorbou. Ať už šlo o psychedelický funk jeho raných počinů odkazující na Boards of Canada, nebo raveové omalovánky předposlední desky Galaxy Garden, Loneova hudba zní stále hřejivě a optimisticky. A nejinak je tomu i na jeho novém albu Reality Testing.

To má s předešlými počiny společnou ještě jednu věc, kterou je Loneova vášeň pro napodobování a drobné překrucování hudební historie. Matt Cuttler, jak zní občanské jméno producenta z Nottinghamu, se vrací do doby, kterou sám nezažil, respektive zažil tzv. z doslechu. Po poctě raveové revoluci se na Reality Testing vrací ještě dál a vzdává hold devadesátkovému hip hopu a ranému houseu, které toho mají dle jeho slov společného mnohem víc, než se obvykle soudí.

Lone přezul na Reality Testing z hypertrofovaných párty rytmů do volnějšího tempa s povědomým analogovým šumem a vinylovým praskáním v pozadí – v praxi to zní tak, že se svou dávkou nostalgického grooveu doopravdy nikam nespěchá. Samply nasáklé skladby se líně převalují jedna v druhou, což je ještě umocněno častým používáním boardsofcanadovských cod, kdy se na samý závěr tracku vynoří doplňující dovětek ještě pozvolnějšího ražení.

03153650.jpeg

Reality Testing je vypilovaná deska na úrovni a Lone na ní působí dojmem sebejistého tvůrce, který přesně ví, kam míří – taky si ve své pouti dává dost na čas. Testování historické reality je však v jeho podání na mě až moc velký „easy listen“. Coby kavárenský podkres před spaním bude určitě fungovat skvěle, ale přeci jenom jsem od kdysi jednoho z nejzajímavějších ostrovních producentů čekal trochu větší „vzrušení“. Tuším však, že to se, stejně jako slovo „překvapení“, už Loneovi nadobro vytratilo ze slovníku.

Lone – Reality Testing (R&S Records, 2014)
Hodnocení: 60 %

autor: Jan Bárta
Spustit audio