Loskot má třetí nominaci na Chalupeckého: „Odmítnout bych nemohl, tato cena je důležitá instituce“

18. září 2017

Letos se bude Cena Jindřicha Chalupeckého udílet v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně. Na skupinové výstavě pěti finalistů uvidíte i site specific instalaci Richarda Loskota, který pracuje s původním půdorysem výstavního prostoru postaveným jako byt. Slibuje pohled do budoucnosti namísto retra.

Prezentace nominovaných autorů se s každým rokem střídá na trase Praha–Brno a někteří finalisté zase střídají ročníky, kterých se účastní. Richard už je po svém třetím zářezu matadorem. „Systém je takový, že můžete poslat portfolio nebo vás někdo nominuje. Loni jsem měl pocit, že moje portfolio není za poslední dobu zase o tolik bohatší, abych se hlásil sám, letošní nominaci jsem ale rád přijal. Pohrdat takovou institucí by byla hloupost vzhledem k tomu, v jakém kontextu se nachází české umění,“ vysvětluje Richard, který se v posledních třech letech vedle své tvorby věnoval hlavně projektu revitalizace kina Hraničář v Ústí nad Labem. „S kamarády jsme cítili povinnost se toho domu ujmout, protože nám chyběla přirozená část kultury v centru města. Trochu jsem si vysnil, že je to moje umělecké dílo, a věnoval jsem tomu veškerou energii,“ popisuje Richard práci na prostoru, ve kterém je i galerie.

Po letošním návratu zpět k „běžné“ tvorbě autor přiznává, že ačkoli se nikdy nechtěl opakovat, zjistil, že to nejde. Svoji práci ale teď vnímá jako pečlivější, dotaženější. „Možná to souvisí i s věkem, že člověk už nechce dělat věci na poslední chvíli. Myslím, že jsem si taky našel svůj styl,“ říká Richard a zve na výstavu, která bude zahájena 21. 9. v Pražákově paláci v Brně.

Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.