Lucie Nováčková z Pragovka Gallery: Udržet tak obří prostor není jednoduché, naše kniha je receptem

17. prosinec 2021

Rezavá ústa / Magická dekáda je nová publikace, která mapuje deset let fungování umělecké komunity v industriálních prostorech vysočanské Pragovky. Bývalý tovární areál dnes nabízí ateliéry, galerie i kavárnu. „Komunity usídlené v takovýchto prostorech jsou velmi ohrožené. Téma se často řeší i během site specific a současného umění. Získat a udržet tak obří prostor není úplně jednoduché. Chtěli jsme, aby kniha vyzněla jako náš recept,“ říká Lucie Nováčková z Pragovka Gallery.

„Budova, ve které sídlíme, byla postavena ve 20. letech jako budova Ministerstva pošt a telegrafů. Industriální osídlení kolem je o něco starší. První továrna byla v tom místě v roce 1922 a byla na barvy – to mi přijde pro celý ten prostor celkem signifikantní. My, umělci, jsme se v té továrně usídlili někdy v roce 2010. Ačkoliv jsme to nevěděli, tak mi to přijde symbolické,“ doplňuje vedoucí Pragovka Gallery Lucie Nováčková.

Pavel Tichoň a Lucie Nováčková

A proč nová publikace vznikla? „Po deseti letech působení jsme měli potřebu se ohlédnout. Zároveň jsme věděli, že spousta fotografií je uložena na soukromých úložištích, a pokud to neuděláme teď, tak navždy zmizí v digitálních propadlištích. Spousta našich akcí vznikala neformálně, na základě osobních vazeb a s nulovým rozpočtem. Jejich dokumentace se občas ztratila ve starých počítačích. Klíčové věci se nám ale podařily dohledat,“ uzavírá Nováčková.

Jaká je grafická podoba publikace Rezavá ústa / Magická dekáda? A jaká budoucnost čeká areál Pragovky? Poslechněte si celý rozhovor s Lucií Nováčkovou a Pavlem Tichoněm.

Spustit audio