Lukas Landa se uzavřel v ambientu vlastních ostrovů

20. říjen 2016

Pražský hudebník Lukas Landa sice skrz Islands deklaruje svůj umělecký růst a přerod z lo-fi písničkáře do soběstačného producenta, jeho vývoj se nicméně neobešel bez citelných ztrát.

Prvotina This Is This z roku 2014 oplývala intimitou Sun Kil Moon a meditativními pasážemi jako vystřiženými z Junip Josého Gonzalese, které ve spojení s výborným vokálem Landu pasovaly do role naděje českého indie-folku. This Is This vynikala svou schopností podtrhnout momentální náladu a být dobrým průvodcem mezi čtyřmi stěnami pokoje s vydýchaným vzduchem.

Na Islands však Landa o hřejivou domáckost přichází, uzavírá se do sebe a staví neproniknutelnou hráz z reverbů a mrazivých syntezátorů. Elektronické beaty a perkuse ve spojení s ostrými tóny akustické kytary tvoří minimalistické kompozice, které však postrádají emoční naléhavost a jsou spíše jen soundtrackem do pozadí, který klouže po povrchu, ale k tomu, aby proniknul do posluchačova nitra a stal se uchopitelným, nedojde.

Landovou hlavní inspirací totiž byly především zimní krajiny, fauna a flóra. Dívčí jména z názvů několika písniček zůstávají napůl vyřčenými lovestories a jejich místo zaujímá nekonečný a rozlehlý ambient míst, kde se láska a vztahy odehrávají. Ať už jde o sněhem zavátý Rohanský ostrov v Praze z klipu 4to4 Days, nebo černobílou plovárnu ve švýcarském Curychu z videa k Hearts, kde skrze statické záběry na blížící se a vzdalující se plavce metaforicky vysvětluje koloběh lidských vztahů. Landa si nevybírá konkrétní pár, ale prostor a náladu. Dobrá volba pro tvůrce filmové hudby, kterým se Landa ostatně chce do budoucna stát, nicméně na albu se ještě více prohlubuje Landovo odcizení se do světa založené na silně subjektivním vidění míst, která zažil především on sám.

03727367.jpeg

Ačkoliv trvá procházka po Landových ostrovech necelou půlhodinku, vcítit se do role pozorovatele není v tomhle případě krátkodobou záležitostí. Ani po několikátém poslechu není jasné, jestli si výlet po exteriérech a pražských zákoutích skutečně užíváte, nebo se zkrátka bezduše procházíte odnikud nikam.

Výrazným prvkem Landovy tvorby zůstává vynikající vokální projev a perfektní využití dvojhlasů. Islands přes všechny nedostatky dokazují jeho skladatelský potenciál a cit pro současnou světovou hudební produkci. Věřím, že s dalším EP už bude Landova transformace v soběstačného producenta u konce a nová nahrávka bude zvukově vyzrálejší a sebevědomější.

Hodnocení: 65 %Lukas Landa – Islands (Bad Names)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.