„Lunchmeat už nepotřebuje velká jména.“ Pusťte si naše speciální vysílání včetně rozhovorů a DJ setu

5. říjen 2018

Stejně jako loni jsme i letos přistavili přenosový vůz před pražský Veletržní palác a nachystali pro vás speciální tříhodinové vysílání ke startu audiovizuálního festivalu Lunchmeat. Došlo na tracky vystupujících, rozhovory s organizátory a hudebníky, jako je Lee Gamble nebo Awali, a samozřejmě nechyběl ani miláček publika Jarda Petřík a jeho živý DJ set.

„Je to něco, co máme rádi,“ řekl nám hned na úvod našeho tříhodinového vysílání programový ředitel Lunchmeat festivalu a organizátor Jakub Pešek, „letos jsme nezvali žádné velké jméno, a přestože jsou vystupující v České republice prakticky neznámí, lístky se prodávají pořád stejně dobře. Nemusí tady být Clark ani Ben Frost.“ První host speciálního On Air Radia Wave přímo z Veletržního paláce mluvil i o větším důrazu na českou scénu. „Vždycky jsme chtěli prezentovat české umělce, ale bylo málo prostoru. S přibývající účastí zahraničních diváků jsme si ale uvědomili, že to začíná mít smysl. Většina českých interpretů hraje často na pražské klubové scéně, ale teď dává smysl prezentovat je ucelenou dramaturgií,“ dodal Pešek.

Kromě finské dvojice Amnesia Scanner, producenta Actresse nebo české ambientní skladatelky Enchanted Lands vystoupí na Lunchmeatu i britský experimentátor Lee Gamble, který zahraje v pátek. Do Prahy ale přiletěl o den dřív, takže mohl přijít za námi do našeho improvizovaného studia v kavárně ve Veletržním paláci. Lee Gamble letos vydal desku Mnestic Pressure, která se hodně liší od jeho předchozí tvorby. „Bylo to pro mě, jako bych dostal znamení odjinud,“ přiblížil impulz pro vznik desky Lee Gamble, „ne nutně z vesmíru nebo z vody, ale třeba i z mysli. Když přišel Donald Trump a brexit, svět se změnil a pro mě se toho taky hodně změnilo. Viděl jsem, co se děje na tomhle světě, a říkal jsem si, že před tím nemůžu utíkat. A ani nechci tvořit hudbu, která by poskytovala nějaký únik.“

Jak se na svoje vystoupení na Lunchmeatu připravovala Tamara Shmidt z projektu Awali? Co si Lee Gamble myslí o současných digitálních rádiích? Pusťte si celý záznam našeho přenosu včetně hodinového DJ setu Jardy Petříka.

autoři: Jiří Špičák , Jarda Petřík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.