Lunchmeat v Turbanu

13. duben 2013

Turban se poslední dva týdny rozplýval nejen nad přicházejícím jarem a čerstvou beatovou sklizní odporující tvrzením o jarní únavě, ale také nad line-upem letošního Lunchmeat festivalu, který vykvetl v plné kráse před pár dny. Na koho se tedy Turban v pátek 26. dubna v podzemních prostorách Veletržního paláce Národní galerie v Praze tak těší?

Headlinerem v pravém slova smyslu je ostrovní elektronický matador, jedna z nejvýraznějších (a nejsvéráznějších) stálic labelu Warp a tvůrce, který odmítá ustrnout na „jednom zvuku“ – Clark. Jeho album Body Riddle z roku 2006 patří k nejoblíbenějším deskám Turbanu vůbec – a jeho autor zůstává, i přes poněkud rozpačitě přijaté poslední album Iradelphic (ovšem doplněné výtečnými live-sessions a EPčkem Fantasm Planes), jednou z největších elektronických ikon operujících mezi (a nad) klubovými i neklubovými žánry.

Žánrově usazenější, co do ohýbání formy však neméně inovativní zůstává francouzský producent, architekt a vizualista v dresu značky Raster-Noton Kangding Ray. Po jeho výtečné desce OR, řadě skvělých remixů a nejnovějším EP Pentaki Slopes zůstává jisté jedno – „není všechno techno, co se třpytí“ – ale to, čeho se dotkne Kangding Ray, se takřka periodicky mění ve zlato.

02579042.jpeg

Dvojice Fantastic Mr. Fox a Hyetal patří mezi již zavedená jména ostrovní bass scény – oba dva se z rozdílných beatových východisek dostávají k neotřele znějícím a mezi trendy půvabně meandrujícím kompozicím, které i v natolik fluidním světě, jako je ekosystém současné taneční hudby, působí až nezvykle proměnlivě. A to v přehršli producentských rychlokvašek dneška oba dva nesmírně šlechtí.

Tajným tipem, černým koněm a horkým želízkem v ohni letošního Lunchmeatu však, alespoň pro Turban, zůstává mladíček z Montrealu a nynější barcelonský rezident Sinjin Hawke. Pokrevní bratr Hudsona Mohawka, Rustieho a dalších věrozvěstů maximalistického zvuku se představí v živém setu – a slovem „live“ zde Turban míní doopravdy LIVE. Sinjin se při hraní obejde bez počítače a svou beatopalbu na místě konstruuje pouze za pomoci sekvenceru, sampleru a drum machine – což je, minimálně v moři současného laptopového DJování a setů schovaných za zářícími symboly jablek, více než dobrým důvodem spatřit sokolíka s opravdovým mohawkem na hlavě v akci tzv. naživo.

02868415.jpeg

A co dál? Třeba Long Arm z kolektivu Project Mooncircle spolu s bubeníkem, beatoví bratia Karaoke Tundra a Stratasoul, vsetínský fantom FNTM, IDM krotitel Illex Aside a řada dalších. K tomu, jako již tradičně, řada inovativních vizualistů, kteří se postarají o organickou obrazovou stránku vystoupení zmíněných tvůrců, a v prostoru konání festivalu již týden před samotnou akcí přednášky, workshopy a také hudební selekce v podání Radia Wave. Lunchmeat festival je prostě audiovizuální libec a letos se bude konat již po čtvrté – a Turban radí, abyste i tentokrát nespali na uších.

Turban 6. 4. – playlist:Distal – Nose Handy (Lucky Beard, 2013) Lapalux – IAMSYS (Tape Intro) (Brainfeeder, 2013) Lapalux – Straight Over My Head (Brainfeeder, 2013) James Blake – Take A Fall For Me ft. RZA (Republic, 2013) James Blake – Every Day I Ran (Republic, 2013) Kode9 – Xingfu Lu (Hyperdub, 2013) Kode9 – Kan (Hyperdub, 2013) Fantastic Mr. Fox – Pascal's Chorus ft. Alby Daniels (Black Acre, 2012) Zomby – With Love (4AD, 2013) Rabit – Satellite (Keysound, 2013) Slava – Girl Like Me (Software, 2013) Darq E Freaker – Blueberry (Pills and Cocaine) ft. Danny Brown (Southern Hospitality, 2012)Turban 13. 4. – playlist:813 – Sunny Lemonade (self-released, 2013) Letherette – D&T (Clark remix) (Ninja Tune, 2013) Battles – Toddler (Kangding Ray remix) (Warp, 2012) Fantastic Mr. Fox – Sepia Song (Black Acre, 2010) Sinjin Hawke – Love Is On Your Side (Pelican Fly, 2011) Drake – I'm On One (Sinjin Hawke remix) (Pelican Fly, 2011) Hyetal – Phoenix (Black Acre, 2011) Hyetal – Northwest Passage ft. Gwilym Gold (True Panther, 2013) Deech – Bright Lights (Car Crash Set Ice Rink, 2013) Jamie Lidell – What a Shame (S-Type remix) (Warp, 2013) TNGHT – Acrylics (Warp/LuckyMe, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.