LV: Přelet nad klubovým hnízdem

2. srpen 2011

Londýn je už od konce raveové horečky nevyčerpatelnou zásobárnou elektronických trendů. V tavicím klubovém kotlíku města nad Temží se to hemží exotickými přísadami africké, karibské i orientální provenience a výsledný sonický eintopf dále ovlivňuje podobu tanečních menu všude po světě. Za současné mistry eklektické beatové kuchyně můžeme označit producentské trio LV, které nám nedávno naservírovalo grandiózní chod v podobě alba Routes.

LV se ve známost uvedli již svými deskami na Hyperdubu, aktuální útočiště však našli na labelu Keysound, za kterým stojí Martin Clark, známý svým sloupkem o grimeu a dubstepu na portálu Pitchfork. Přes Clarka se také trio zvukových bombometčíků seznámilo s Joshuou Idehenem, pouličním poetou jihoafrického původu. Prvním aktem spolupráce bylo EPčko 38 nazvané k poctě autobusové linky, kterou všichni čtyři pravidelně brázdí ulice na svých cestách nočním Londýnem.

V prostředcích londýnské hromadné dopravy pak LV s Joshuou zůstali i na svém debutovém albu, příznačně nazvaném Routes. Deska je jedním velkým nočním průletem multikulturním Londýnem – LV střídají rytmy a beatovou kadenci s každým přestupem a na eskalátorech se tak vedle sebe ocitají nasekané garážové beaty, tribální rytmy afrického kwaita i temně hluboký house. Hyperaktivní Joshua Idehen dění na cestě svým verbálním proudem vtipně glosuje – jako ve skladbě Northern Line, kde cejchuje svými improvizovanými rýmy jednotlivé stanice známé londýnské severní linky.

Za oněch 40 minut, na které vám lístek Routes vystačí, si stihnete projet celý současný londýnský underground a v každé z dvanácti zastávek ochutnat místní klubovou specialitu. Od dob The London Zoo od Kevina Martina alias The Bug zde nebyla deska natolik ve všech směrech vystihující beatový tep ostrovní megalopole. Tuhle porci urbánních rytmů a vitálního slamování je radno požívat pomalu – některá sousta jsou ještě tak horká, že by vám mohla zaskočit v uších.

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.