Lyssa ve Špíně: Ohledně kapely máme nulové ambice, přátelíme se i mimo zkušebnu

17. květen 2018

Michal, Lukáš a Petr. V Lysse působí už od jejího založení, což je více než dvacet let. Za tu dobu se údajně málem rozpadli jen jednou, a to dokonce během rozhovoru. To se ve Špíně naštěstí neopakovalo, i když při povídání o jejich nové desce Bipolar, která vyšla na labelu Silver Rocket, se toho stalo a probralo opravdu hodně.

Když jim vycházela poslední deska, Špína teprve pomalu začínala s vysíláním. O to víc jsme si nemohli nechat ujít příležitost pozvat kapelu Lyssa do studia, aby představila svoji aktuální nahrávku Bipolar s působivým obalem od ilustrátora a grafika Štěpána Adámka. Zároveň se Lyssa čerstvě vrátila z turné po Španělsku, kam vyrazili s kapelou zformovanou kolem Todda Nesbitta z Unkilled Worker – Nesbitt’s Inequality. O nejpůsobivější zážitky se s námi samozřejmě podělili v rozhovoru, na internetu je k nalezení i jejich blog, kde celé putování v reálném čase zachytili a popsali do nejmenšího detailu.

Nahrávka Bipolar, kterou k nám přišli představit, vyšla po dlouhých sedmi letech od posledního opusu El Clásico, kluci si to vysvětlují tím, že to zkrátka trvalo, než se nastřádalo dostatečné množství skladeb. A i přesto nakonec dvě věci vznikaly těsně před dokončením desky. Najdeme na ní v kontextu Lyssy několik inovací, od melodického zpěvu po vokál zpěvačky Palmy z Leto v písni Zrádce. Díky tomu jsme se dostali i k jemnému bilancování celé jejich dosavadní tvorby. Při vzpomínání na první zářez v podobě LP Striker Petr přiznal, že si desku nedávno pouštěl. Bubeník Lukáš aka Záhoř rezolutně dodal, že Striker radši nikdy neposlouchal, že je to šílené. Jak moc se proměnily jejich dlouhé, těžké skladby? A nehrají kluci hity z Bipolaru nakonec mnohem rychleji, než je nahráli?

Vzhledem k tomu, že Petr, Michal i Lukáš působí i jako zakládající členové pražského nesmlouvavého a agilního labelu a pořadatelského uskupení Silver Rocket, došla řeč i na organizování koncertů a ediční plány jejich vydavatelství. Zajímalo nás totiž, jak moc se plánuje (popřípadě neplánuje) a jak je možné, že v jednu chvíli vyšly hned tři desky najednou? Kromě Bipolaru se totiž objevila ještě novinka Nesbitt’s Inequality a taky posmrtná nahrávka táborských C. Ti jsou podle Lyssy v zahraničí velmi oblíbení – například ve Španělsku se jejich tour postery objevují v nejednom klubu. Pořádání koncertů i vydávání desek je prý pořád ale hodně baví, a kdyby jim někdo před dvaceti lety řekl, že letos pojedou turné a budou pokračovat v činnosti jak kapely, tak labelu, pěkně by se mu vysmáli.

Dozvíme se, kdo je to démon Kabuki? A podle koho nebo čeho pojmenovali This Aint Vegas svoji desku The Night Don Benito Saved My Life? Co všechno se klukům přihodilo na turné po Španělsku? Pusťte si rozhovor s kapelou Lyssa ze záznamu!

 

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio