Má český fotbal alternativu? Co tvoří Berbrovu strukturu ve Fotbalové asociaci a jaký byl plán na její rozbití

25. září 2020
Tribuna

Už tři roky vede Fotbalovou asociaci České republiky Martin Malík. A zhruba od té doby má první místopředseda FAČR Roman Berbr a jeho křídlo hlavní vliv v této organizaci. V novém díle Tribuny moderátor Martin Vait z iSport.cz s šéfreportérem Seznam Zpráv a autorem knihy Kmotr fotbal Luďkem Mádlem mluvil o tom, v jakém stavu se dnes nachází český fotbal a jestli k současnému vedení existuje nějaká alternativa.

Ačkoliv do českého fotbalu proudí čtvrtý rok v řadě přes miliardu korun a sypou se miliony do rozvoje mládeže i amatérského sportu, situace pro FAČR stále není jednoduchá, čelí totiž jako právnická osoba obvinění v dotační kauze. Její rozřešení u soudu je podle Luďka Mádla stále v nedohlednu.

Čtěte také

„Myslím, že budou vyslýcháni ještě další svědkové a předkládány další důkazy. Rozhodně to podle mě neskončí letos, a ať už to dopadne jakkoliv, někdo ze zúčastněných se odvolá. Jestli se dočkáme pravomocného rozsudku na konci roku 2021, to je asi nejbližší možný termín. Spíš si myslím, že se to potáhne ještě déle. A co se týče odhadu, jak to dopadne, tak pro mě jako právního laika je to poměrně složité,“ soudí sportovní novinář.

Tématem Tribuny byla i současná struktura FAČR a důvod, proč si Berbr vybudoval pozici nejmocnějšího muže v českém fotbale.

„Systém, který tu panuje teď, naprosto cíleně vybudoval Roman Berbr. Před dvaceti lety si zjistil, jak struktura funguje, objel si všechny okresy a kraje a věděl, že systém je založen na delegátech z okresů a krajů. Na nich je založena polovina hlasů na valné hromadě FAČR. Zejména v české komoře má Berbr obrovský zásah,“ popisuje Mádl.

Čtěte také

Alternativu vůči současnému způsobu vedení sportovní novinář v současnosti nevidí. „Byl tady nápad, jak tuto strukturu tvořenou rozhodčími rozbít. Myslím, že nositelem toho nápadu byl tehdy Michal Prokeš, člen výkonného výboru a člověk, kterého tam vytáhl Miroslav Pelta. Vedle toho, že začal budovat akademie, tam fungovala myšlenka: ‚Když tu Berbr postavil síť z rozhodčích, my ji postavme z trenérů.‘ V každém okrese měl být grassroots trenér, který by byl placen přímo z FAČR. Vím, že to tehdy začalo vzbuzovat velké podezření a nelibost a tomuto plánu byly házeny klacky pod nohy,“ říká Mádl.

Je český fotbal v dobrých rukou a co se tři roky po zvolení (a rok před volbami) do funkce předsedy FAČR Martinu Malíkovi podařilo? Jakou alternativu má český fotbal k jeho současnému vedení? Poslechněte si novou Tribunu s šéfreportérem Seznam Zpráv Luďkem Mádlem!

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.