„Má káva revoluční potenciál? Ne, to spíš konopí.“ Jak se měnila historie přemýšlení o drogách?

8. únor 2019

„Drogy vyvolávají dvojí reakce. Buď je lidé užívají, nebo nenávidí,“ říká v rozhovoru antropolog a filozof Vít Pokorný. Pokud je společnost zvyklá nějakou látku užívat, vytvoří si rituál a drogu toleruje. Prohibice se objevují ze dvou důvodů. Ze strachu, často oprávněného, a z ekonomických zájmů. Co všechno pro společnosti znamenají drogy a jak se pohled na ně mění?

„Drogy si představuji jako uzel v síti. Provazy jsou pak různé linie. Třeba materiální – co je to za chemickou látku? Druhá linie je sociální – v jakém prostředí se látka užívá? Další linie je třeba ekologická,“ podle Víta Pokorného musíme drogy chápat v širším kontextu. Společnost si sama určuje, jakým způsobem se k látkám postaví. Zda je zakáže, legalizuje nebo toleruje.

„Látka má příběh, ne vždy úplně souvislý. Třeba kokain. Původně se objevil v Andách. Ve vysokých horách se listy koky používaly pro zlepšení kondice. Pak ho objevili Evropané a byla z něj móda.“ Z čaje na povzbuzení v řídkém vysokohorském vzduchu se stala přísada do limonády a poté stimulující prášek, kterým se cukruje hollywoodské pozlátko. Poté došlo ke zvratu a látka začala být perzekuována. To vše určuje historický kontext, ve kterém je důležité, co společnost chce, kdo ji řídí a ovládá.

Halucinace - LSD - trip

„Psychonaut je experimentátor a výzkumník drogových vztahů. Zároveň vědec a literát. Není podle mě možné zkoumat a psát o drogách a nemít vlastní zkušenost,“ vrátil se k tématu své přednášky doktor Pokorný. V Česku je prý vztah k drogám zvláštní. Na jednu stranu stoupá společenský zájem i přijetí psychoaktivních látek a na druhou stranu dochází ke kriminalizaci drobných pěstitelů konopí. Rozdělení společnosti, o kterém se v poslední době mluví, se tak projevuje i v přístupu k drogám.

Žába se nelíže, žába se kouří, žába otevírá cestu k bohu. Jaké je vzít si nejsilnější psychedelikum?

Z filmu Bufo Alvarius: The Underground Secret

„Nedá se na to připravit. I pro člověka, který je na psychedelika zvyklý, to bude překvapivý zážitek. Nemáte žádné vize, jen se rozpustíte na energii. Jste všude a všechno,“ říká Sláva Zemánek, který třikrát podstoupil rituál s jedem ropuchy coloradské. Směs psychedelik a dalších látek dostane člověka do stavu, který se přirovnává ke smrti i jednotě se vším. Změní život navždy.

„S drogami se experimentuje na okraji společnosti. Mohou to dělat vzdělanci, umělci, těch je málo, nejsou součástí většinové společnosti.“ Větší a ne řádné užívání může vyvolávat odpor. A nastávají i paradoxní situace. Vztah minulého režimu k drogám byl represivní. Na druhou stranu u nás probíhal ojedinělý a špičkový výzkum účinků LSD.

Víc o historii vnímání drog, strachu, zákazech i nebezpečích se dozvíte v záznamu rozhovoru.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka