Maďaři nám rozumí! Poslechněte si příval hudební energie v podání kapely Hazafele

4. srpen 2021

Michal Grossman, David Golas, Marek Šnorich, Šimon Jakubíček a k tomu housle, kytara, akordeon, kontrabas – to je kapela Hazafele. O jejím hudebním působení se traduje, že posluchačům dává příval nehynoucí energie.

„Máme za sebou tři vystoupení ve třech dnech, takže bychom ještě spali,“ smějí se a přiznávají na úvod David s Michalem.

Co prožívají při hraní? „Je to radost, euforie. Těšíme se při každém vystoupení na samotné hraní, pak taky na občerstvení a fanynky.“ V repertoáru mají maďarskou hudbu v kombinaci s romskou. „Na tomhle jsme založili naši kapelu. Mezi známými máme kamarády Maďary, tak jsme se o to zajímali – začali jsme se vzdělávat v jazyce a více do toho pronikat. No a Maďaři nám rozumí, což si myslím, že je úspěch! Jak je známo, tak nemají úplně jednoduchý jazyk.“

A co znamená vůbec název kapely? „Hazafele pochází z maďarštiny a znamená to cesta domů nebo cesta zpět. Je to takové poetické.“

Jak je ovlivnilo to, že vyrůstali v rodinách, kde se hrálo a zpívalo? Kromě jejich písní zazní i odpověď na to, co jim dala zkušenost z cimbálových muzik. To všechno si poslechněte v rozhovoru Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související