Madebythefire v Echu: Už nejsme ta kapela, co nikdy nevydala desku

30. květen 2017

Plzeňští Madebythefire patří na jednu stranu mezi inventář zdejší kytarové scény, na druhou stranu se setrvale drží v ústraní. Když slavili deset let existence, dostali od kamarádů Zlatou desku za nikdy nevydané album, to ale v roce 2013 nakonec přece jen vyšlo. Jmenovalo se Budet, kapela v té době počítala šestnáctý rok existence a letos na apríla na něj navázala novinkou: splitem se spřízněnými (a dnes již neexistujícími) Goodfoul. A právě u této příležitosti jsme si povídali s bubeníkem Ondrou a kytaristou Alanem.

„Je to jiná kapela, ale tvůrčí proces je pořád stejný,“ říká Ondra v souvislosti s tím, že v letech vydání Budetu došlo k dílčí obměně sestavy, zatímco způsob skládání zůstal prakticky stejný. I tak ale Madebythefire vydávají nový materiál nečekaně „brzy“. „Od začátku jsme si dělali, co jsme chtěli,“ říkají a na tom, že jim „všechno trvá děsně dlouho“, nehodlají příliš měnit. Jejich přístup pak snad nejlépe charakterizuje poznámka, že „riffy se u nás hrajou tak dlouho, že si ani nepamatujeme, kdo je vymyslel“.

S Goodfoul mají společnou minulost, která sahá až do 90. let, a split byl tak logickým – a pro obě kapely i vítaným – vyústěním, byť se nezdá, že by společný příběh měl mít pokračování. Což by ale Madebythefire měli bez úhony přežít – i díky humoru, který je s nimi odjakživa spjatý.

Kapela, která má za sebou koncertování s tak výlučnými spolky jako My Own Private Alaska, Child Abuse, Meshuggah a pro ni samotnou zásadními Off Minor, pokřtí vinylovou edici splitu 9. června v domovském Divadle pod lampou v Plzni. Společnost jim budou dělat podobně výluční Permon Balet Superstar a Ufajr, spjatí s labelem a kolektivem Landmine Alert, který stojí (spolu s Piper Records) za vydáním aktuální nahrávky.

Playlist:

Madebythefire – Every Story Can Be Sad
Goodfoul – Lame Fairy
Goodfoul – Oceans and Planets
Engine Down – Relief Sketch
Permon Balet Superstar – Nic
Madebythefire – Jsem stejnej jako já
Jeremy Enigk – Mind Idea
Madebythefire – Fontanela

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.