Magnesia Litera zná vítěze

22. duben 2009
Liberatura

V sobotu 18. dubna se ve Stavovském divadle předávaly jedny z nejsledovanějších domácích knižních cen. Magnesii Literu za Knihu roku získala Bohumila Grögerová za útlou sbírku Rukopis. Osmý ročník cen se letos nesl v duchu výrazných proměn. Kromě místa slavnostního předávání se změnil i moderátor večera. Jana Buriana po několika letech na pódiu vystřídala herečka Aňa Geislerová.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Hlavní ocenění spolu s šekem na 200 000 Kč převzala Bohumila Grögerová, která zvítězila také v kategorii poezie. Knihou roku se tak na rozdíl od předchozích ročníků konečně nestala největší nebo nejtěžší publikace, jak s lehkou nadsázkou komentoval dosavadní vítěze hlavní kategorie organizátor večera Pavel Mandys.

00906918.jpeg

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor o smyslu a podobě Magnesie Litery s porotcem Pavlem Janáčkem

Objevem roku vyhlásila porota Pavla Göbla s jeho knihou Tichý společník, cenu za nejlepší knihu pro děti a mládež převzal Pavel Šrut, v kategorii publicistiky zvítězila Radka Denemarková. A pravděpodobně nejsledovanější kategorii, Literu za prózu, vyhrál obsáhlý román Cesty na Sibiř Martina Ryšavého. Ten si ovšem cenu nemohl převzít - byl totiž na Sibiři...

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.