Mají děti svou quality TV? Nejlepší dětské seriály poznáte podle srdečnosti a odvaze mluvit o tabu

2. říjen 2019

Perníkový táta, Mindhunter, Sedmilhářky, … Snad každý měsíc se objeví nový seriál, který někdo vyhlásí jako nejlepší věc sezony. Zažíváme dlouhodobý boom quality TV, ale jak je na tom vlastně tvorba pro děti? Proč je tak oblíbené Prasátko Peppa? A když posadím dítě před tablet, abych si dal kafe nebo uvařil oběd, jak poznat, že mu nepouštím úplné hlouposti? To jsme probírali v Houpačkách s bývalým dramaturgem ČT :D a šéfem pražského kina Aero Jiřím Flíglem. 

Dobrá zpráva na začátek. I dětská audiovizuální tvorba je na tom čím dál lépe, myslí si Flígl. Kvalitní úroveň si ale udržuje už dlouho. Vlastně už od 60. let, kdy se k dětem dostala americká legenda Mr. Rogers. Moderátor doprovázený plyšáky uměl dětským divákům prezentovat i témata, kterým nerozuměli, ale hodně o nich slýchávali. Třeba vraždu Roberta Kennedyho. „Děti slovo ‚vražda‘ slýchávaly celý den. Mr. Rogers se nebál o tom s dětmi promluvit. Děti věděly, že je to těžké, smutné téma, ale najednou měly možnost se s tím vyrovnat,“ vysvětluje Flígl a poukazuje na to, že zásadní dilema, které provází audiovizuální tvorbu pro nejmenší, je rozdíl mezi tím, co chtějí vidět děti, a tím, co jim chtějí ukázat rodiče. A hlavně: „To, že jako dospělí nechceme něco dítěti ukázat, neznamená, že se tím dítě nezabývá.“

Čtěte také

Mezi zlomové seriály pro děti podle Flígla patří i kontroverzně přijaté Teletubbies. „To je ohromný fenomén, který svého času rozděloval společnost. Byli lidi, kteří říkali: ‚To z dětí dělá debily! Dyť tam vůbec nemluví, divně žvatlají!‘ Ne. Teletubbies vznikali ve spolupráci s dětskými psychology a odborníky na komunikaci. Byť neučí řeč, řeší něco daleko zásadnějšího, a to interakci.“ 

Poslechněte si poslední vydání Houpaček a dozvíte se mimo jiné, že nejlepší dětské seriály poznáte podle autorské srdečnosti, dobře viditelné třeba v seriálech Prasátko Peppa nebo SpongeBob v kalhotkách. Posaďte dítě k dobrému seriálu a pusťte si rozhovor s Jiřím Flíglem!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.