Mají Rihanna, Brian Eno a Penelope Cruz co říct ke konfliktu v Gaze?

18. srpen 2014

Převážně na sociálních sítích daly o svém názoru na izraelsko-palestinský konflikt vědět všechny možné celebrity – od Rihanny až po Javiera Bardema. Mají k nové vlně násilí co říct, nebo vypouštějí spíše emotivní výkřiky, které můžou být takřka až reklamním tahem?

Jednou z prvních celebrit, jejíž zapojení do debaty vyvolalo mediální bouři, se stala 15. července Rihanna. Na svůj twitterový účet napsala strohou zprávu: #FreePalestine. Už po osmi minutách však svůj tweet smazala. Novinářům následně tvrdila, že se jednalo o omyl – prý si neuvědomila, že tweetuje. Jen si četla o Palestině a klikla na odkaz. Podle serveru TMZ údajně zpěvačka nestojí na straně Izraelců ani Palestinců, ale „na straně míru“.

Poněkud vážněji se k tématu vyjádřil Brian Eno. Nejprve napsal otevřený dopis do britského Guardianu kritizující nevyváženost zpravodajství televizní stanice BBC. Na konci července pak David Byrne na svých stránkách zveřejnil e-mailovou korespondenci mezi Enem a jejich společným známým, americkým futuristou židovského původu Peterem Schwartzem.

03188352.jpeg

„Obávám se, že veškeré civilizační úspěchy osvícenství a západní kultury začínají být zdiskreditované tímto do očí bijícím pokrytectvím,“ píše Eno. „Nevidím pro tuto válku žádné morální ospravedlnění, ale zároveň marně hledám jakýkoliv její pragmatický význam. Nedává smysl z pohledu kissingerovské realpolitiky; jen kvůli ní vypadáme špatně.“

Odpověď Petera Schwartze není zdaleka tak jednoznačná: „Nemyslím si, že by tu někdo měl cti na rozdávání. Izrael ztratil svou cestu a páchá hrozné činy v zájmu vlastního přežití. Arabové a Peršané zase téměř bez výjimky bojováním proti sobě navzájem udržují region v konfliktu. Nenávist k Izraeli je snad jedinou věcí, která je spojuje.“

Americký komik a moderátor Bill Maher má oproti Schwartzovi jasno. „Potýkat se s Hamasem je jako potýkat se s bláznivou ženou, která vás chce zabít – můžete se ji snažit chvíli znehybnit ruce, ale stejně ji nakonec profackujete,“ napsal Maher na svůj twitterový účet, čímž rozlítil nejen sympatizanty Palestinců, ale také feminismu.

03188351.jpeg

Nejostřejší kritiku si za svoje postoje vysloužila Penélope Cruz a Javier Bardem. Ti sepsali otevřený dopis, ve kterém označují situaci v pásmu Gazy za „genocidu páchanou izraelskou okupační armádou“ a volají po tom, aby Evropská unie postup izraelské armády odsoudila. Dopis, který podepsal mimo jiné také režisér Pedro Almodóvar, pobouřil amerického herce Jona Voighta, který je známý především z hlavní role v Půlnočním kovbojovi a jako otec Angeliny Jolie. „Jsem víc než jen naštvaný, přímo mi láme srdce, že lidé jako Penélope Cruz a Javier Bardem mohou po celém světě podněcovat antisemitismus,“ napsal Voight.

Ani mnoho odborníků se neshodne na „počátečním bodu“ narativu poslední vlny násilí v regionu. Není tedy divu, že se to nedaří celebritám, které zdá se situaci mnohdy komentují po přečtení pár tweetů a v lepším případě článků. U každého konfliktu je navíc nutné se mít na pozoru před falešnými zprávami a fotkami – ať už recyklovanými z dřívějších vln násilí, převzatými z jiných konfliktů, nebo dokonce z filmů – a u izraelsko-palestinského konfliktu to platí dvojnásob.

Nejvtipněji se s vyostřenou debatou, z obou stran zanesenou zavádějícími, těžko ověřitelnými a falešnými tvrzeními, vypořádal americký komik Jon Stewart. 21. července zahájil svou show tím, že bude mluvit o izraelsko-palestinském konfliktu. Vždy když zmínil Izrael nebo Hamas, se ale zpod jeho stolu vynořil dav jeho zpravodajů, kteří na něj začnou hulákat protiargumenty a nadávky. Poté co je označen nejprve za „sebenenávistného Žida“ a následně za „sionistické prase“, Stewart svou snahu vzdal. „Pojďme se bavit raději o nějakém lehčím tématu… třeba o Ukrajině,“ uzavřel segment Stewart cynicky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka