Majitel gay archivu: Společnost byla ve 30. letech uvolněná

11. březen 2014

Proč je důležité uchovávat materiály s gay tematikou z minulosti a jak složitě se shánějí? Kvér si v sobotu povídal s Jaromírem Břouškem, který se už mnoho let věnuje sbírání různých artiklů souvisejících s gay tematikou. Vlastní například knihy z 30. let, kopie časopisů Hlas, množství pohlednic, grafik, sošek a jiných zajímavostí.

Jaromír se sbíráním začal v polovině 80. let, mělo pro něj osobní význam, protože je sám homosexuál a o této problematice se chtěl dozvědět víc. Sbírat začal nejprve literaturu a jednou z prvních osobností, na niž narazil, byl spisovatel Jiří Karásek ze Lvovic, který za svůj život shromáždil i obsáhlou sbírku vizuálních homoerotických materiálů. „Chtěl jsem shromáždit všechny knihy, které napsal. A když najdete jednoho autora, dostanete se k někomu dalšímu. Tak jsem přišel na pozapomenutou gay literaturu 20. a 30. let. Třeba jsem věděl, že moravský vydavatel Josef Hladký vydával edici přímo pro homosexuály.“

„Většinou jsem chodil po antikvariátech. Tak jsem objevil třeba gay román z počátku 30. let Město mužů. Pak jsem se dostal k časopisům Hlas a Nový hlas.“ vykreslil počátky svého osobního bádání Jaromír. „Hlas si kladl za cíl zrušení trestnosti homosexuality, v té době se totiž objevila řada vyděračských afér. Kromě toho ale Hlas poukazoval na místa, kde je možné se v Praze bavit, dával prostor mladým literárním tvůrcům a sloužil jako organizační platforma – pořádal různé akce atd.“ Jak tvrdí Jaromír Břoušek, společnost ve 20. a 30. letech byla poměrně uvolněná. Knihy a časopisy vycházely legálně a většina z nich nebyla nijak cenzurována.

03078833.jpeg

Kromě literatury Jaromír sbírá třeba pohlednice a jiné artefakty, kterým dominuje zobrazení nahého mužského těla. Ve své sbírce ale uchovává jedno velmi intimní svědectví – deník jistého muže, který ho později věnoval Sexuologickému ústavu, protože se chtěl vyléčit z homosexuality. Jaromír deník získal počátkem 80. let a dalších 30 let svazek čekal, než se o něj začal někdo zajímat. Prožitky, osobní příběh a vnitřní život, které deníkem prostupují, jsou podle Jaromíra Břouška tím nejdůležitějším z jeho sbírky.
Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Kvér!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.