Malá noc módy v Brně upozornila na mladý módní design a na opuštěný dům, který čeká proměna

17. říjen 2018

Opuštěnou školu Františka Josefa na Šujanově náměstí v Brně o víkendu naplnily stovky návštěvníků akce s názvem Malá noc módy. Jaké kolekce zazářily, čím je Malá noc módy jedinečná a jakou budoucnost chystá pro zchátralou budovu mladé architektonické studio Kogaa?

Malá noc módy v Brně se uskutečnila už potřetí. Představila nejmladší generaci tvůrců, kteří studují na designérských i uměleckých školách. Jde o studentskou nezávislou akci s výjimečnou atmosférou vzájemné podpory a otevřenosti. Ačkoliv je soutěživost přirozená, na Malé noci módy se všichni navzájem podporujeme a pomáháme si. Scéna je velká a naše tvorba je hodně různorodá, popisuje Natálie Drevenáková, studentka FAVU, která se představila s kolekcí na téma reálných a online identit na sociálních sítích. Poslechněte si o ní víc v reportáži Modeschau.

Model Natálie Vencovské na Malé noci módy

Specifickou atmosféru vzájemné podpory a spolupráce v rozhovoru pro Modeschau vyzdvihli i Jan Smejkal a Johana Skálová. Bývalí spolužáci z brněnské SSUD vytvořili kolekci inspirovanou motorismem a motorkářstvím. K jedné z nejvýraznějších kolekcí Malé noci módy patřila práce Miroslavy Novákové, která se prezentuje jako Mirka Mirka. Studentka ADO Zlín fúzuje módní design a fotografii a v aktuální kolekci spojuje inspiraci plavkami a elegantním večerním oděvem. Za zmínku také stojí koncept Lucie Sádecké, studentky FAVU, která se rozhodla ušít celé jedno číslo časopisu Burda a plánuje se pustit do pěstování bavlny. Víc se dozvíte v reportáži Modeschau.

Program Malé noci módy byl rozdělen do dvou dnů, po které běžely doprovodné programy a pop-upy. Pátek nabídl přednášky, workshopy a módní performance Dominiky Kozákové, v sobotu večer se odehrálo 16 módních přehlídek ve čtyřech blocích. Páteční módní performance na divoce zarostlém dvoře i sobotní přehlídky v chodbách a třídách školy byly skvělou ukázkou toho, že i s minimem nákladů se dá při dobré volbě lokace udělat skvělý set design. Performance Dominiky Kozákové v bujné vegetaci osvětlovaly minimalistické lampičky, sobotní přehlídky ozařovaly prázdné rámy reklamních citylightů.

Přehlídky Malé noci módy byly první veřejnou akcí, kterou se oficiálně zahájilo nové oživování budovy. Podle konceptu social reactor, který se osvědčil už v The Distillery, plánuje dům proměnit mladé brněnské architektonické studio Kogaa. Konkrétní plány na nový život a rekonstrukci stavby z konce devatenáctého století popisuje v reportáži Modeschau architekt Viktor Odstrčilík.

Ústředním tématem třetí Malé noci módy byla identita. Jak s ní pracovali v oděvních kolekcích studenti módního designu a umění? Čím může mladou generaci oslovit časopis Burda, jak s oděvem souvisí naše identita na sociálních sítích a jak vypadají „velké večerní“ plavky? Poslechněte si v reportáži Modeschau.

Paylist:

Choir Boy – Two Lips
Jonathan Bree – You're So Cool
Yaeji – After That
Solange ft. Kelela – Scales
Kelela – Frontline
Benny Fishel – Cloud Surfer

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.