Malé hudební festivaly: Beseda svobodných duší nejen ve Slezsku

21. červenec 2014

Jestliže vás nebaví oplocené areály přeplněné návštěvníky a kapelami, které se s železnou pravidelností objevují na všech tuzemských festivalech, je tu vždycky alternativa. Tou mohou být malé festivaly, o nichž se dočtete spíš ve fanzinech nebo na komunitních webech než na hlavních stránkách zpravodajských serverů. Pro druhou půlku prázdnin to mohou být třeba Fluff, Beseda u Bigbítu, Silver Rocket Summer Slezsko nebo Setkání svobodných duší.

Termín hardcore-punkového Fluffu, už delší dobu spjatého s rokycanským letištěm, padl na 25.–27. července. Popatnácté se sjedou kapely z nezávislé scény úzce vymezených žánrů. Festival má jasně daná pravidla vycházející ze vzájemné solidarity a odporu k rasismu. Souvisí s tím také striktně veganské občerstvení nebo nechuť cpát se kamkoliv. Zahrají třeba američtí Bane (kapela Aarona Dalbeca, bývalého člena Converge) nebo Old Soul, kteří vydali split nahrávku s plzeňskými Nic. Přestože má jít o hardcoreový festival, dramaturgie zasahuje do žánrů od black metalu přes straight edge až k čistým kytarovkám. Na vedlejší scéně pod plachtou Psych Tentu zahrají jazz-noiseoví Les Rhinocéros z uznávaného labelu Tzadik Records, táborští Kalle, indierockoví Hissing Fauna nebo folkový improvizátor Oldřich Janota.

Dvaadvacátý ročník multižánrového festivalu Beseda u Bigbítu se bude konat první srpnový víkend v Tasově u Veselí nad Moravou. Pořadatelé si dávají za cíl propojit zavedené i začínající kapely bez ohledu na škatulky. „Baví nás sázet na kvalitu a kombinovat zdánlivě neslučitelné. Beseda tím ve srovnání s většinou českých festivalů může působit jako kultura jiného světa. Přitom se pouze snažíme o reflexi reálného stavu nezávislé scény,“ říká v tiskové zprávě ředitel festivalu Tomáš Ševčík. Letos se představí například ústečtí Houpací koně, elektropopoví Prodavač, shoegazeoví Manon Meurt nebo slovenští rappeři Bene a LYRIK, kteří společně vystupují jako Modré hory a snaží se bourat žánrové stereotypy. Součástí programu budou také autorská čtení nebo přednášky hudebních publicistů Karla Veselého a Antonína Kocábka.

03021359.jpeg

Na stejný víkend chystají rožnovští Vrazi Setkání svobodných duší v areálu tamní bývalé střelnice na Dolních Pasekách. Před nedávnem otřásla nejenom hardcore-punkovou scénou smutná zpráva, že legendární punkový prostor Vrah končí. Snaha šířit nezávislou kulturu ale samozřejmě ne, a proto se letos na Duších bude probírat kromě historie Vraha především jeho budoucnost. Na dvoudenní akci zahrají jak rožnovské legendy Telefon, Uštkni nebo znovuzrozená Kultra!, tak one-man projekt Unkilled Worker, rapper Inau nebo žánry přesahující, hraví folkaři Dva.

Každoroční anketa na webu kolektivu Silver Rocket rozhodla, že naplněním posledního ze čtyř písmen SRSS bude letos Slezsko. Proto se Silver Rocket Summer přesouvá do města Jablunkov kousek od hranic s Polskem. Na line-upu se objeví kapely kolem labelu MMM plus legendární Děti deště, kteří dostali divokou kartu za předešlé zásluhy. Hlavní slovo bude mít zasněná hudba Planet, metaloví Kurac, elektropopoví Leto nebo Peleton, výrazně čerpající inspiraci z kapel kolem washingtonského labelu Dischord.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.