Malíř Andrej Dúbravský boří mýtus o seriózním umělci

23. srpen 2014

Andreji Dúbravskému je pouhých 27 let, a přesto se už dokázal prosadit v umělecké sféře v mezinárodním kontextu. Bratislavskou Vysokou školu výtvarných umění absolvoval teprve před rokem, ale vystavoval už v mnoha evropských městech, taky v USA, Kanadě nebo v Japonsku. Jeho malby jsou plné mužské nahoty ve spojení s přírodou, pro Andreje typická zaječí ouška se postupem času přetransformovala na ďábelské růžky.

Paradoxně Andrejovy homoerotické malby nevyvolávají na konzervativním Slovensku žádné kontroverze. „Já jsem nikdy nemaloval muže, kteří by mě přitahovali. Ti mladíčci, které maluju, nejsou vůbec moje typy. Vidíš mého přítele, hezoučkého, s bříškem, bradkou a plešaťoučkého medvídka,“ vtipkuje Andrej na účet svého přítele, režiséra Petra Bebjaka a dodává: „Nemaloval jsem žádné ztopořené penisy celou vysokou školu. A že by to přišlo někomu kontroverzní, je úplně směšné. Možná ale v tom je něco podprahového, co provokuje, a z toho bych měl radost.“

Andrej patří ke generaci, která vyrůstala s nástupem sociálních sítí, a proto se nebrání sebeprezentaci, která spočívá taky v přímé komunikaci s fanoušky. Andrej je aktivní na Facebooku nebo na Tumblr a kromě svého umění se rád dělí i o fotografie ze svého soukromí, kde se nebrání ani nahotě. „Jsem šťastný, když můžu lidi potěšit něčím tak jednoduchým, jako je fotka nahoře bez,“ říká Andrej a dodává, že jeho sebeprezentaci s ním na vysoké škole řešili. Obávali se, aby neutrpěla jeho pověst seriózního umělce. „Jak víc ale už mám být seriózní umělec, když mě koupila Národní galerie?“

03194669.jpeg

Šest měsíců letošního roku strávil Andrej Dúbravský v New Yorku. O této zkušenosti mluví s pokorou a je na něm poznat, že tam asi nebylo všechno v pořádku. „Je neuvěřitelné, jak komfortní život vedou mladí lidé na Slovensku nebo určitě i v Česku. Je tu nesrovnatelně vyšší kvalita života než v New Yorku. Když nemáš dost peněz, všechno utratíš na nájemném, to je tam příšerně drahé. Já jsem si tam platil ateliér za 1500 dolarů,“ rozpovídal se Andrej o rozplynutí amerického snu a prozradil, že v zimních měsících maloval své obrazy ve svém newyorském ateliéru v bundě a rukavicích, protože tam měl teplotu kolem nuly.

Andrej nám toho samozřejmě prozradil mnohem víc. Mimo jiné taky to, kdy ho opět budeme mít šanci potkat v Praze.

Poslechněte si celý rozhovor s Andrejem Dúbravským.

autor: Josef Rabara
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.