Mallory o životě po léčbě ze závislosti: Strach už mě nikdy neopustí

19. červenec 2019

Brala drogy, žila na ulici i v autě, porodila dva syny a teď už 18 let normálně funguje. O svůj příběh i o to, jak její život ovlivnilo, že o ní Helena Třeštíková natočila dokument, se v Diagnóze F podělila Mallory Neradová. 

Ve 13 letech začala brát drogy, dalších 20 let se pohybovala střídavě mezi drogami a vězením. Nějakou dobu během toho času abstinovala v souvislosti s narozením prvního syna, po jeho smrti se ale rozhodla, že se ufetuje. S narozením druhého syna přišla naděje na změnu a šla se léčit. Od té doby uběhlo dalších 18 let, během kterých se i přes obtížné životní situace, do kterých se tolikrát dostala, k drogám už nevrátila.

„Časosběru nejde dávat nějaký rastr. Začátky byly dobrodružné,“ říká Helena Třeštíková

Helena Třeštíková

Po letošním vyhlášení Českých lvů její jméno média zdůrazňovala v souvislosti s podpisem výzvy pro podporu České televize. Scenáristé Prezidenta Blaníka z ní udělali jednu z tváří pomyslné pražské kavárny, stala se jí prý už podruhé a ráda. Politickou sférou prošla před lety krátce na postu ministryně kultury. „Humor a nadhled pomůže ve velkých šlamastykách a tehdy jsem moc veselá nebyla,“ dodává k politickému angažmá.

Třináct let jejího života po léčbě sledovala dokumentaristka Helena Třeštíková, vznikl z toho celovečerní film Mallory, oceněný Křišťálovým glóbusem za nejlepší dokument. „Když se rozhodneš zveřejnit svoji minulost, svoje pocity, svoje s***ky, musíš počítat s tím, že budeš nějak zaškatulkovaná. Doufám, že díky tomu příběhu a díky tomu, že se celou dobu držím, bude mít Mallory taky svoji škatulku – škatulku naděje, vůle a síly,“ odpovídá Mallory Neradová na otázku, jaké to je, když si vlastně celý život táhne svůj příběh s sebou. Vzhledem k tomu, že pracuje v oblasti prevence kriminality, o svém životě často vypráví v rámci různých besed, a tak je vlastně stále, ač už 18 let drogy nebere, řadou lidí vnímána jako „bývalá feťačka“.

Co považuje za nejtěžší úkol při své snaze zbavit se závislosti? Čeho se bojí a co jí dělá radost? A co jí do života přinesl dokument Heleny Třeštíkové? Poslechněte si záznam Diagnózy F s Mallory Neradovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.