Malovaný komiks Storm: Piráti z Pandarve je ultimátní dobrodružství z předaleké galaxie

22. květen 2019

Nizozemský Flash Gordon. Tak by se dal popsat Storm, hrdina stejnojmenné klasické komiksové série odehrávající se na živoucí planetě Pandarve, kde sice neznají šachy, ale kosmickým prostorem mezi planetami tu plují veslice, děti studují na akademiích pro profesionální vrahy a odpadky pohlcují gigantičtí červi žijící v kanálech pod městy. Storm je vynikající dobrodružná akce s uhrančivou výtvarnou stránkou od malíře Dona Lawrence.

Storm byl docela obyčejný astronaut, ovšem pak se díky nehodě při výzkumu Jupiterovy rudé skvrny přesunul o stovky let do budoucnosti na Zemi, kde se mezitím stihla rozpadnout civilizace a lidstvo upadlo do barbarství. Ani tam si ale moc dlouho nepobyl. Zlotřilý teokrat z živoucí planety Pandarve totiž vyslal energetický paprsek, který po procestování množství slunečních soustav dorazí na postkatastrofickou Zemi a přetáhne odtud Storma do světa Pandarve.

Nizozemská komiksová série Storm: Kroniky Pandarve vykrystalizovala po složité anabázi mezi holandským časopisem Eppo a britským malířem Donem Lawrencem, která začala už v sedmdesátých letech. Přes několik pokusů s různými hrdiny i fantastickými světy jejich spolupráce nakonec vyvrcholila sérií alb z fiktivní planety Pandarve, která patří ke klasikám evropského komiksu.

Z komiksu Storm: Piráti z Pandarve

Storm má hodně ze zmíněného Flashe Gordona, který se v roce 1980 vrátil na plátna kin ve stejnojmenném hollywoodském spektáklu. V jádru je to ale také potomek slavného Johna Cartera, který cestoval na Mars už na počátku dvacátého století v dobrodružných románech Edgara Rice Burroughse, a v podstatě současník dalších osmdesátkových činorodých, osvalených průzkumníků cizích světů, jako byl He-Man z hračkové série Masters of the Universe nebo třeba John Blackstar z animovaného seriálu Blackstar. První díl pandarvské série Piráti Pandarve vyšel v roce 1983 a od té doby jdou Storm a jeho kumpáni, bojovnice Zrzka a rudý barbar Nomád, z dobrodružství do dobrodružství. Prvních pět alb Kronik Pandarve nyní vyšlo v českém překladu.

Storm je už od začátku série, kterou táhne zejména skvělá výtvarná stránka Dona Lawrence. Scenárista Martin Lodewijk v podstatě jenom dává Lawrencovi nové a nové příležitosti, aby se vyřádil na dalších a dalších exotických a fascinujících výjevech. Svět Pandarve je neuvěřitelně rozlehlý a může se v něm stát prakticky cokoli, takže stačí Stormem a jeho kolegy co nejrychleji pohybovat z místa na místo a dávat tak podklady pro příval nových a nových působivých výjevů.

Komiksová fantasy v českých knihkupectvích: Conan, Thorgal a Prsten Nibelungův

Conan: Zrozen na bitevním poli

V posledních měsících se na českých knižních pultech objevilo nemalé množství komiksů žánru klasické hrdinské fantasy. Do přepracovávání povídek Roberta E. Howarda o barbaru Conanovi se pustila špička současné francouzské scény i americké vydavatelství Dark Horse. Americký klasik P. Craig Russell zase přetvořil do hávu dobrodružné fantastiky operní cyklus Richarda Wagnera o Nibelunzích. A vrátil se i jeden z nejdůležitějších původních komiksových reků Evropy Thorgal.

Lawrencova fantazie se sytí ze všech možných dobrodružných žánrů – některá města připomínají renesanční Evropu, ovšem jejich ulicemi se procházejí desítky roztodivných mimozemských druhů, vesmírnou prázdnotou mezi planetami a asteroidy plují plachetnice a obří velryby, záporácký teokrat Marduk prozrazuje inspiraci proslulým šestákovým padouchem Fu Manchu, krajina je plná majestátních skalisek a hlubokých jeskyní, ale i nebezpečných džunglí, a všude je spousta ohavných nebezpečných monster, pastí, bažin nebo vynálezů. Občas narazíte na pokus něco z toho vysvětlit nějakými fyzikálními anomáliemi, ale brzy zjistíte, že je to vlastně jedno.

Lawrencova a Lodewijkova série je esenciální dobrodružka bohužel i v negativním ohledu. Stormova společnice Zrzka se sice neustále žene do nebezpečných situací a má vzhled bojovnice, nakonec je to ale ve většině zápletek klasická dáma v nesnázích, které musí z úzkých pomoci její mužští spolubojovníci. Děj je v podstatě založený na pravidelném střídání situací, kdy jsou hrdinové uvrženi do nebezpečí a kdy z nebezpečí prchají. Přímočarost postav i zápletek je ale daní za to, že Kroniky Pandarve působí jako uragán fantazie, kterým je opojné se nechat smést.

Více o využití gigantických červů při stavbě kanalizačního systému a problémech navigace plachetnic v mezihvězdném prostoru si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio