Máme ještě naději? S Prokopem Holoubkem o angažovaném popu, který nás může zachránit

30. červen 2021, aktualizováno

„Máme rádi všechno,“ říká Prokop Holoubek o zálibě členů Midi Lidi v hudbě. Tato všežravost je patrná nejen z jejich dvou aktuálních desek, ale i DJ setů, které Prokop hrává pod aliasem DJ Myslivec. Do Modelářů přinesl hudbu, se kterou už dlouhé roky vyrůstá a která může shodně působit melancholicky, ale přesto je v ní zřetelný optimismus.

„Na začátku jsme si řekli, že chceme být něco mezi Kraftwerk a Chumbawambou,“ připomíná Prokop začátky Midi Lidí s tím, že oceňuje umělce, jimž se podaří proniknout do hitparád a prostřednictvím popového mainstreamu promlouvat o tématech, jaká jsou jinak vlastní umělcům třeba z extrémnější hardcorové scény. Dobrosrdečného mentorství je plná i hudba Midi Lidí – jak ale Prokop připomíná, nepromlouvá kapela z pozice autorit, ale apeluje i sama na sebe.

Když pak dojde řada na Gnu a Michael’s Uncle, mluví Prokop o tom, že by rád, aby právě tyhle kapely objevilo více lidí z řad mladšího publika. Jsou tihle čeští zástupci opravdu neprávem v pozadí? „Kdyby to objevili dnešní dvacátníci, byli by překvapení.“

Dá se v pár větách shrnout, čím jsou tak skvělí The Cure? Který angažovaný umělec nehovoří jeho uměleckým jazykem? A jaký je oblíbený večerníček DJe Myslivce? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.