Máme víru a víme, čeho jsme schopni, říká o protivládních protestech běloruská režisérka filmu Hlas

25. březen 2022

V srpnu roku 2020 se v Bělorusku po zmanipulovaných volbách ujal znovu vlády prezident Alexander Grigorjevič Lukašenko. To byl začátek výrazných protestů, které se tamní režim snažil potlačit. Zatčením a vazbou si prošla také jedna mladá dívka, která je hlavní protagonistkou dokumentárního filmu Hlas. „Nikdy jsem nebyla nucena opustit svou zemi, ale bohužel vám nemohu říct, kde momentálně jsem. Nejsem v bezpečí,“ začíná rozhovor nejen o svém filmu režisérka Nadzeya Zaitsava.

Nadzeya byla studentkou v Petrohradu, když se seznámila s dívkou, která byla v Bělorusku zadržena, vězněna a následně na čas utekla do ruského exilu. „Nikdy nevynechávám přednášky, tehdy jsem se ale nudila na dějinách kinematografie, a tak jsem odešla. Vyrazila jsem na běloruskou ambasádu, protože jsem zaslechla, že tam přijdou nějací lidé,“ vzpomíná režisérka.

Z filmu Hlas

Mladá dívka, jejíž jméno se ve filmu z bezpečnostních důvodů nedozvíme, mluví o fyzickém týrání i následném pronásledování a paranoidních stavech. „Co já vím, tak po tom, co se jí stalo, prošla terapií. Odhaduju, že stále čelí nějakým následkům, samozřejmě že to člověka zlomí,“ pokračuje Zaitsava.

Celý příběh, který je ve filmu zachycen jako intimní zpověď, je spojen se smrtí aktivisty Romana Bondarenka. Ten byl zabit a kauza kolem jeho vraždy, kterou se režim snažil potlačit, vyvolala masivní protesty. Stejně tak ale i násilnou odezvu ze strany Lukašenkovy vlády. „Začaly velké represe v okolí jeho bydliště. Snažili se vypátrat a zavřít všechny ostatní aktivisty,“ odhaluje Nadzeya kontext zatčení své protagonistky.

Z filmu Hlas

Režim, který se před dvěma lety nepodařilo svrhnout, systematicky potírá jakýkoli náznak odporu v zemi. „Lidé jsou vyhazováni z práce, jsou nuceni opustit univerzity. Je těžké najít nějaké zdroje obživy, když jste nezávislý a odvážný člověk. Většina aktivistů Bělorusko musela opustit,“ dodává dokumentaristka.

Dva roky po běloruských demonstracích a masivním zatýkání přichází válka na Ukrajině, která vyvolává po celém světě zásadní reakce. „Vím, že lidé nechápou, proč tu nejsou žádné protiválečné protesty, ale my jsme okupováni a lidé by byli zatčeni a uvězněni. Konfrontujeme se, ale partyzánsky, skrytě,“ vysvětluje na závěr Nadzeya Zaitsava.

Film Hlas letos v březnu uvádí festival Jeden svět.

V jaké míře opouští aktivisté Bělorusko a jestli je příběh mladé hrdinky filmu Hlas ojedinělý nebo typický, se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.