Mara Jade ve Špíně: Chyby se nám líbí, v nedokonalosti nahrávky je síla

10. květen 2018

Rakovnická kapela Mara Jade sice existuje už 10 let, svojí druhou velkou desku, která vyšla konečně i fyzicky, vypustili do světa až na sklonku loňského roku. To jsme si ve Špíně nemohli nechat ujít. Kluci nám tak povyprávěli, jak přesně se dostávali od sezení v hospodě k prvním koncertům i jak probíhalo nahrávání alba Na Zloměný Srdce Vedeš.

Je velmi snadné podlehnout tendenci vše dělat a nahrávat dokonale a ve výsledku ztratit živelnost. Tohle si uvědomili i na Mara Jade, když přemýšleli, kam jít při práci na jejich prvním zamýšleném LP, které nese název Na Zlomený Srdce Vedeš. A vsadili na pražské studio Jámor a Ondřeje Ježka. Podle jejich vyprávění to byla rozhodně zajímavá a dobrá zkušenost a přinesla jim pouze spokojenost.

V té době už z jejich tvorby ubylo chaotických matematických postupů a jejich pojetí hardcoru se začalo ubírat více směrem k emu a screamu, které v poslední době u nás opět nabývají na síle. I název desky k tomu jasně vede. K jeho rozklíčování je však údajně nutné prohlédnout si celý fyzický nosič, sebrané básně a promluvy dávají význam až v harmonii s obalem. Na jeho vydání se podílel jihomoravský label Happy Mutant. Mara Jade tvrdí, že setkání s lidmi, kteří stojí za tímto vydavatelstvím, byla láska na první pohled a tak nebylo moc co řešit.

Po deseti letech na scéně bylo též hodně, na co vzpomínat, zvlášť když tři čtvrtiny kapely, které nás navštívily ve studiu, jsou v ní víceméně od začátku. I Mara Jade totiž zaznamenali za tu dobu několik změn ve složení, protože cestování na jiné kontinenty bylo občas pro členy důležitější než setrvání v Česku, potažmo v kapele. Zvlášť, když se jim začalo dařit hrát častěji. Kromě legendárního „hradčanského obýváku“ V Jelení jsme si připomněli i důležitost, jakou na konci nultých let měl pro české kapely portál Bandzone.cz. Díky němu Mara Jade vděčili za první příležitosti zahrát si za hranicemi Rakovníka.

A jako vždy, když nás navštíví kapela čechrající lokální scénu, jsme probrali, jak to hudebně žije na jejich domovské půdě, tedy v Rakovníku. Opět jsme se zasekli na tom, že všechno stojí a padá na místě, kde se dají koncerty a akce pořádat. Je v současnosti v tomhle městě vůbec pořádný klub?

Kde ve Hvězdných Válkách najdeme postavu Mary Jade a proč se kapela jmenuje zrovna po ní? A je uctívání kultu Star Wars hardcorovým nešvarem? Jak to mají s Botch a Converge a co se všechno stalo v dnes již neexistujícím pražském klubu V Jelení? To všechno se dozvíte ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.