Marihuana v popkultuře i na ulici: Proč holky s jointem nejsou vidět

20. říjen 2015

„Nevěřím svým očím, vytáhla sis dýlerák s marihuanou z vagíny.“ – „Já vím.“ – „Proč to děláš?“ – „Dělám to pořád, je to nejbezpečnější způsob, jak s trávou cestovat.“ Úvodní konverzace druhého dílu seriálu Broad City mezi hlavními hrdinkami Ilanou a Abbi je provokativní i na rok 2015 – jako většina scén holčičího sitcomu, který dvojici ukazuje v mnoha pro ženy nezvyklých rolích. Sáček s marihuanou sám o sobě na provokaci nevystačí, dvě hlavní ženské postavy, které denně kouří trávu, však pořád patří do říše neobvyklého.

„Za posledních deset let se mi stalo opravdu jen několikrát, že bych se s partou holek zkouřila jen tak pro relax, jako když se jde na pár skleniček vína,“ píše Hayley Krischer v textu Proč se ženy-huličky pořád stydí. Sama sebe popisuje jako kuřáka trávy, který má svá intenzivnější a méně intenzivní období, zdůrazňuje však, že si svoji trávu nikdy nekupovala sama. Vždycky se mezi ni a dealera dostal mezičlánek v podobě nějakého muže. Nejen podle Hayley Krischer jsou americké ženy zvyklé o kouření trávy nemluvit – žena s jointem bývá považovaná za nezodpovědnou, línou a poživačnou, popřípadě za špatnou matku. Riskovat nálepku zhuleného flákače se nechce ani mnoha mužům, některé ženy kouří jenom doma.

 

Tough call.

Posted by Broad City on 12. únor 2014

Marihuana pro mamky

„Pokud si někdo myslí, že marihuana může za to, že si rodiče svých dětí nevšímají, nikoho zhuleného nezažil,“ píše autorka textu Jsem matka a právě jsem zkouřená na blogu Jezebel. Podle ní si zkouření lidé rádi hrají se svými dětmi a jejich uvolněná nálada přispívá k domácí pohodě. Text na Jezebel je jedním z těch, které se v posledních několika letech pozastavily nad tím, že se holky s jointem vyskytují tak vzácně, a to jak ve skutečnosti, tak v popkultuře. Naposledy otiskl anketu se sedmi ženami z různých oborů, které kouří, časopis Fader, vysoce postavené ženy-huličky byly tématem pro americkou Marie Claire. Na existenci spolků jako Grannies for Grass nebo Moms for Marijuana International upozorňovaly i New York Times. Mediální zájem o neviditelnou skupinu ženských kuřaček trávy podnítilo několik ženských celebrit, pro které je joint a list marihuany součástí stylu.

Čtěte také

Tak jako dřív bývalo zvykem, že se modelky a herečky fotily s cigaretami, fotí se s obláčkem marihuanového dýmu Rihanna, Lady Gaga nebo Kreayshawn. Známá svou zálibou v marihuaně je i komička Sarah Silverman, která se na tradičně mužské pole pouští i při svých stand-upech, její humor spadá do kategorie hubatých, politicky nekorektních vtipů. Na YouTube je epizoda dílu Getting Doug With High nebo My Drunk Kitchen, ve kterých Sarah vystupuje zkouřená. Několik výstředních celebrit má však na velkou část amerického publika masírovaného také mnoha konzervativními opinion leadery jen omezený vliv.

Zhulenci a bílé vdovy

Typický zhulenec z amerického filmu je hláškující flákač, jehož českou verzi si v Samotářích zahrál Jiří Macháček. Ženské zkušenosti s drogami bývají ve filmových a televizních narativech epizodní, podobně jako v kultovních Apatowových Freaks and Geeks většinou skončí zjištěním ženské postavy, že drogy nejsou nic pro ni, protože se po nich chová nezodpovědně. Nejen pouhá přítomnost ženy však předznamenává ve filmech stereotypy nebo zjednodušení. Filmy často dělají z marihuany substanci, která může za instantní bezstarostnou bláznivost, nebo její účinky naopak karatelsky démonizují. Charlie Graham-Dixon v textu Proč vypadají huliči ve filmech vždycky stejně uvádí jen několik málo příkladů filmů, jejichž postavy se po jointu nestávají blázny nebo troskami – Kids, Jackie Brown nebo Eyes Wide Shut.

Přestože české prostředí je ke kuřákům marihuany přátelské a tendence společnosti vnucovat ženám vybrané role se zdá, soudě podle popkulturních produktů, slabší než ve Spojených státech, narazit na holku s jointem je u nás také mnohem těžší než potkat zhulenou mužskou partu.

03495308.png

V českých filmech se marihuana kouří docela často, i u nás se však málokdy vymkne stereotypům, natož aby se dostala do rukou emancipovaným ženským postavám. V sociálních dramatech naznačuje životní depresi postav, které moc dalších radostí nemají (Poupata), nebo pomáhá karikovat některou z postav – „vtipná a svérázná důchodkyně“ v Cieslarově filmu Láska je láska (Eliška Balzerová) jako česká „Bílá vdova“ nebo zmíněný nejznámější český filmový zhulenec Jakub v Samotářích.

Flákačky bez ambicí

Tráva v seriálu Broad City má v první řadě umocňovat střelenou atmosféru. Ilana vyfukuje kouř do šuplíku v kanceláři, kam se chodí jen vyspat a znervózňovat šéfa svým nicneděláním. Společně s Abbi prokládají marihuanou většinu epizod naplněných částečně potrhlým situačním humorem, ale i vtipy založenými na postřezích o chování současných Newyorčanů. Základem seriálu je však odmítnutí ambicí, oddávání se zábavě a oceňování přátelství. Abbi by snad ráda byla něčím jiným než uklízečkou v ezo-tělocvičně, aby prorazila jako ilustrátorka, je ale příliš neschopná. Ilana bere místo v kanceláři jenom jako příležitost si odpočinout a střílet si ze svých kolegů.

Kromě toho, že dialogy seriálu patří k nejlepším současným sitcomovým rozhovorům a obě scenáristky-herečky jsou ve svých rolích perfektní, se Broad City nezříká svého feministického apelu, který umocňuje i pomocí vykouřených gramů trávy – flákač má v dnešní popkultuře svoje místo, dvojice z Broad City ho dělá i ženám, které na všechno kašlou. Na rozdíl od seriálu Girls, který svoje postavy nelítostně ráchá v jejich vlastní trapnosti, Broad City na diváky pomrkává, aby měli dvojici tragédek rádi. Zatím se to daří, třetí sezona seriálu, kterou bude Comedy Central vysílat v únoru, se nadšeně očekává. Tím, co všecko si jeho dvě hrdinky dovolí, ukazuje i na to, jak málo se mohou „utrhnout“ všechny ostatní ženy.

 

happy #earthday y'all

Posted by Broad City on 22. duben 2015
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.