Marvin Gaye – soulový vzkaz Bohu slaví čtyřicítku

19. říjen 2011

Deska Marvina Gaye What's Going On letos při příležitosti svého čtyřicátého výročí vychází v luxusní reedici obohacená o 28 bonusových skladeb. Posluchači už můžou být unavení pravidelností, s jakou se tahle revoluční nahrávka objevuje ve všech výročních žebříčcích. Přesto je dobré připomenout si příběh jedné z nejzásadnějších nahrávek populární hudby vůbec.

Černošská populární hudba na přelomu šedesátých a sedmdesátých let by se dala popsat mnoha slovy, rozhodně by ale mezi nimi nebylo slovo „angažovaná“. Továrna na hity Motown ze svých vrat valila jeden odlehčený superhit za druhým, zaměstnávala desítky zpěváků a tahle fabrika úspěšných nahrávek produkovala i obrovské množství peněz.

Jednou z nejúspěšnějších akvizic detroitského labelu byl v té době i zpěvák Marvin Gaye. Ten do konce šedesátých let stihl vydat desítku desek, lámal hitparády a vyprodával koncerty. K jeho největšímu hitu a v té době zároveň nejúspěšnější nahrávce Motownu nazvané Ain't No Mountain High Enough mu v roce 1967 pomohla jeho partnerka Tammi Terrell. Tvořili spolu téměř dokonalý soulový pár a jejich duet zachycený v dobovém videoklipu patří k nejlepším momentům Motownu vůbec.

Vše vypadalo idylicky až do roku 1968, kdy Tammi Terrell zkolabovala přímo na pódiu s Marvinem Gayem po boku. Lékaři jí diagnostikovali nádor na mozku a o dva roky později ve věku čtyřiadvaceti let zemřela. Zároveň s její smrtí se zhroutil i svět do té doby bezstarostného apoštola soulu Marvina Gaye. A začaly se dít věci.

02458902.jpeg

Marvin Gaye se na rok uzavřel do sebe a přestal vystupovat a nahrávat. Po roce odloučení a čistého solipsismu vyšel na světlo světa s nahrávkou, která měla změnit svět – totiž s albem What's Going On. Stačilo ovšem málo a revoluční deska by vůbec nevyšla.

Marvin Gaye se totiž rozhodl, že rezignuje na odlehčený tón všech předchozích motownovských nahrávek a vnese do své hudby místo cukrkandlových popěvků opravdová témata. Byl zlomený ze smrti své pěvecké partnerky, jeho bratr mu posílal dopisy popisující válečné krutosti ve Vietnamu, svět se lámal na několik částí a ve vzduchu povlával post-hippiesovský pesimismus. Gaye na nepříjemnou atmosféru reagoval albem, které poté mnozí popisovali jako „symfonický vzkaz Bohu“.

Konceptuální soulová deska, kde jedna píseň navazovala na druhou a tvořila dokonale zacyklený kruh, zpočátku nebyla po chuti majiteli Motownu Berrymu Gordymu. Ten demonahrávky, které mu Marvin přinesl k poslechu, označil jako „nejhorší věc, kterou kdy v životě slyšel". Zároveň odmítal, aby na Motownu vycházely politicky angažované skladby. Gaye se ale zatvrdil a prohlásil, že dokud What's Going On nevyjde, nebude nahrávat žádné další písně. Nakonec tak majitele Motownu zlomil a ten se uvolil vydat alespoň titulní singl What's Going On. Píseň komentující neutěšenou společenskou situaci v tehdejší Americe se okamžitě stala nejrychleji prodávaným singlem v historii Motownu a Gordymu tak nezbývalo nic jiného, než vydat celé album. To vyšlo v roce 1971 a zaznamenalo okamžitý úspěch. Sociální komentář v podobě dokonale konzistentní soulové desky s vynikajícími hráčskými výkony doprovodné kapely a jedním z nejlepších pěveckých výkonů v dějinách soulu totálně rozboural tehdejší hudební mapu.

02458903.jpeg


Tematicky se točila kolem zmíněné války ve Vietnamu, dotýkala se ale i zneužívání drog, životního prostředí nebo zkorumpovaných politiků. Navzdory závažnosti témat měla obrovský komerční úspěch a vykolíkovala cestu novému soulu: soulu s výpovědí. Dá se říct, že pro černošskou hudbu znamenal Marvin Gaye to samé, co Bob Dylan pro tu bílou. Nebál se promlouvat, navíc v době, která si to více než žádala.

Jako každý průkopník má za sebou Marvin Gaye desítky následovníků. Když v roce 1984 tragicky zemřel rukou svého otce, odcházel jako největší soulový hlas své doby. Jeho deska What's Going On, která letos slaví čtyřicet let od svého vydání, se od té doby pravidelně umisťuje na těch nejvyšších příčkách všech žebříčků populární hudby. Přesto je pořád víc než jen pouhým dokumentem sedmdesátých let. Je nahrávkou, ve které se zrcadlí svět ostřeji než kdy jindy.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.