Máš na víc a nehodí se k tobě! Jak rodiče zasahují do našich partnerských vztahů a co s tím

8. únor 2022

„Nově příchozí může být vítán s radostí, ale když je rodinný systém zatuchlý, mohou se objevit obtíže,“ říká v Balancu psychoterapeut, supervizor a lektor Petr Odstrčil. S novým partnerem nebo partnerkou nemáme v životě jen nového člověka, ale i celou jeho rodinu. Někdy je to příjemné prostředí a cítíme se vítaní. Jindy nás nová rodina zatahuje do svých problémů, manipuluje nebo otevřeně dává najevo, že se jí nelíbíme. Jak si uspořádat vztahy s rodinou partnera?

„Pro mladé lidi je vývojový úkol se separovat od rodiny a rodiče je musí pustit.“ Pro rodiče to je potenciálně těžká situace. Milovaný syn nebo dcera pomalu přechází do vztahu a třeba i zakládá rodinu. Nebude mít už tolik času, může se objevit osamělost.

Někteří rodiče na vztazích s dětmi příliš lpí. Problémy může přinést i to, když se jim jeho vyvolená nebo vyvolený nepozdává. Snaží se dítě ochránit, varovat, nenechat mu ubližovat a udělat špatnou zkušenost. Přitom někdy to je pro lidi velmi cenné.

Čtěte také

„Považuji za nejdůležitější, aby nová rodina dávala prioritu vlastnímu vztahu.“ Z Odstrčilovy zkušenosti je prý vhodné domluvit se s partnery, kolik a jaký čas chceme s rodiči jednoho nebo druhého trávit. V nejedné rodině roste časem i riziko sporů a nepříjemností.

Pokud jsme z rodiny, která nám ubližovala, může to ovlivnit i našeho partnera. Bude na naše rodiče naštvaný, nebude s nimi chtít trávit čas. Někdy možná i vstoupí do sporu a bude mít tendenci se nás zastat.

Vztahy se učíme celý život a učí se je i původní rodina. Naši partneři jsou velký balíček vlastností, zkušeností, příjemných i nepříjemných věcí. Měli bychom je brát celé takové, jací jsou, nebo je nechat být.

Poslechněte si celý rozhovor o vztazích s rodiči partnera a partnerky, prvním představení a konfliktech.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.