Masaryk jako člověk, ne pomník. Komiks TGM ukazuje prezidenta s hlavou v dlaních i u piva

31. říjen 2018
Liberatura

Oslavy sta let od vzniku Československa neminuly ani Liberaturu. Knih, kterými si můžete listovat, když se chcete cítit „státnicky“, vychází v těchto dnech dost. Můžete sáhnout po ilustrované ústavě Česka z nakladatelství Take Take Take nebo po Kosatíkově odhalující knize Jiný TGM. Ale pokud milujete komiksy, volba je jasná: TGM. Píše Ležák, kreslí Holman. Oba se snaží ukázat Masaryka lidštěji.

„Masaryk platí víc jako symbol než člověk. Všechno, co o něm víme, jsou takové nelidské věci. Byl to státník, profesor, poslanec říšského sněmu. Všechno to je z učebnice. Svatozář kolem něj je tak silná, že se k člověku za ní těžko dostáváte,“ říká na úvod Liberatury autor scénáře Zdeněk Ležák, mimo jiné šéfredaktor časopisu ABC, který v posledních letech vydává komiksové biografie historických osobností z českých dějin. Masaryk Ležáka a Holmana tak věší hlavu v dlaních, když se dozví o smrti svého syna, hraje si na hrdinu mezi odrážejícími se kulkami v ulicích Moskvy, aby udělal dojem.

Proč se vlastně Ležák s Holmanem vydali cestou komiksu? „Je to taková instantní polévka. Za strašně krátkou dobu dostanete všechno, co potřebujete vědět,“ vysvětluje Zdeněk Ležák, který před nedávnem stejným způsobem vydal příběh Tří králů. Kdo jeho historické komiksy nejvíc čte? Protože to prý zdaleka nejsou jen fanoušci ABC.

Jak se autorsky vypořádává s bezmála mytickými osobnostmi? Poslechněte si Liberaturu o komiksu TGM!

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.