Massola v Echu: Naše koncerty mají deset minut, ovšem nové album bude dvojvinyl

Mohou si rozumět jazz a grindcore? Kapela Massola už několik let opakovaně podává úderné důkazy, že ano, a navíc se neomezuje jen zmíněnými žánry. Ve studiu Radia Wave doplnil kmenové členy Vikiho a Ádu ještě hlukař Zdeněk z uskupení Zabloudil, který v Massole příležitostně hostuje a účinkuje i na chystaném albu.

To pro Massolu slibuje velký úkrok, oni sami se nezdráhají hovořit o přelomu – mimo jiné proto, že se bude jednat o dvojvinyl, na kterém bude dobrých 80 minut hudby. Což je u kapely, která je proslulá koncerty, jež trvají deset patnáct minut, neočekávané. Za pestrostí alba Splatter Jazz, které je koncipováno jako pocta filmovým hororům, pak stojí právě angažmá desítky dalších muzikantů, kteří zvuk Massoly obohatili o žestě, smyčce i elektroniku.

Áda a Viki, kteří se znají z hostování prvního jmenované v kapele Sheeva Yoga, kde již roky působí ten druhý, za sebou mají i japonské turné, které kapela odehrála minulý rok po boku slovenských Sedem minút strachu. „V Japonsku jsem si žil svůj sen,“ vzpomíná Viki, který je dlouholetým ctitelem tamní extrémní hudby. „Naprosto všechno“ odpovídá pak Áda na otázku, co ho v Japonsku, kde kapela odehrála během devíti dnů 8 koncertů, zaujalo.

Vedle dvojalba teď Massola osnuje i jarní turné s kapelou Masáž, s níž před rokem vydala vinylový split.

V čem spočívá trvanlivost alb Naked City? Co znamená hudba pro bubeníka Vikiho? A kde by rád umřel saxofonista Áda? Poslouchejte Echo s ostravsko-přerovským duem Massola.

Playlist:
Massola – Slither
Brain Tentacles – Fruitcake
Last Days of Humanity – Covered With Faeces As Decoration
Hella – Biblical Violence
Iron Lung – Sexless, No Sex
Short Hate Temper – Fixated Condition
Fantomas – The Godfather
Napalm Death – Deceiver
Napalm Death – In Extremis
Napalm Death – Life
Painkiller – Scud Attack
Naked City – Blood Duster
Naked City – Blood Is Thin
Masonna – Astro Magic
Massola – Lístek artyčoku je sova
Massola – Pear of Anguish

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.