Mastné háro na Oscarech a neutuchající deprese. Either/or Elliotta Smithe slaví 25 let

14. listopad 2022

Kytarista a zpěvák Elliott Smith se zapsal do povědomí širokého publika jako melancholický, temný písničkář, který otevřeně zpíval o drogách, depresích i těžkém dětství. Hudebník připodobňovaný k Nicku Drakeovi, Kurtu Cobainovi a Lou Barlowovi letos oslavil hned dvě výročí. 25 let od vydání jeho nejzásadnější desky Either/or doplnilo ještě jedno smutnější výročí, které se týká se jeho dobrovolného odchodu ze světa.

Elliott Smith (vlastním jménem Steven Paul Smith) se narodil koncem šedesátých let a vyrůstal v Texasu se svou matkou a nevlastním otcem. Ve čtrnácti se rozhodl opustit kvůli násilnickému otčímovi Dallas a přestěhoval se do Portlandu. Začátkem devadesátek zde založil punkovou kapelu Heatmiser, která se záhy stala místní senzací a mnohými byla připodobňována k legendám DC scény Fugazi.

Velmi záhy to nadaného kytaristu a textaře začalo táhnout na sólovou dráhu a paralelně s Heatmiser vydal první lo-fi písničkářskou desku Roman Candle, kterou brzy následovala druhá self titled nahrávka. Kombinace zdánlivě jednoduchých kytar se silnými, chytlavými melodiemi a silnými, velmi upřímnými texty nořícími se až ke kořenúm depresí a nadužívání drog a především alkoholu, silně rezonovaly s tehdejším publikem. Právě brutální smutek obsažený v jeho tvorbě fanoušky očaroval, zároveň jej navždycky tak trochu zasadil do škatulky smutnýho kluka s kytarou, ze které se bohužel nikdy plně nevymanil a jak zaznívalo opakovaně v rozhovorech, moc nadšený z toho nebyl.

Nejradikálnější zlom v jeho kariéře přišel v druhé polovině devadesátých let. V roce 1997 vyšla jeho třetí, průlomová deska Either/or. Kromě kytary se objevují i další nástroje, produkci odkoukal od Beatles a především některé ze skladeb poskytl ke kasovnímu trháku Guse Van Santa. Dokonce vytvořil k filmu i titulní píseň Miss Misery, která byla v roce 98 nominována na Oscara. Její fragment dokonce Elliott Smith zahrál na slavnostním galavečeru. Nominaci nakonec bohužel neproměnil.

Kvůli komu píseň Miss Misery nakonec nevyhrála Oscara? Na jakých dalších projektech spolupracoval s Gusem Van Santem? Co se dělo ve Smithově rodině v dětství? Jaká byla jeho další tvorba po Either/or? Jaké nejasnosti a konspirační teorie se týkají jeho sebevraždy? Jak přistupovat k poslechu extrémně smutné hudby? A v čem Špína nejvíc oceňuje Elliotta Smithe? Poslechněte si celý díl ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.