Máte pocit, že svého partnera milujete víc než on vás? Prozkoumejte své citové vazby

31. květen 2022

„Někteří lidé potřebují více ujišťovat, že jsou milovaní,” říká pro Balanc psycholožka a psychoterapeutka Eliška Remešová. První a asi nejsilnější citová vazba, kterou máme, je nejčastěji k mamince. Zkušenost s ní si bereme do všech dalších vztahů. Určí, jak moc si budeme jistí, jak moc se budeme bát, jaká bude naše potřeba intimity. Prožíváte spokojené vztahy nebo se vám opakují problémy?

„Teorie attachmentu popisuje, jakým způsobem vnímáme a interpretujeme vztahy.“ Když si z dětství odnesete převažující přesvědčení, že vy jste fajn, svět je dobrý a rodiče také, velmi vám to v budoucnu ve vztazích pomůže – zejména v partnerských.

Attachement, česky citová vazba, přilnutí, připoutání, je škálou. Na této škále se sleduje i úzkostnost a vyhýbavost. Někdo má větší obavy ze vztahů, vyhýbá se intimitě a bojí se druhým lidem otevřít. Jiný člověk naopak může prožívat úzkost, potřebuje hodně ujišťovat, že je milován a že vztah je v pořádku. Úzkostnost a vyhýbavost na sebe mohou narazit.

Čtěte také

„Lidé s úzkostnou vazbou často cítí, že milují víc, že se víc snaží. Jak se cítíte, když s vámi partner nebo partnerka není? Spíše si užíváte čas pro sebe, svobodu a klid? Nebo máte potřebu zjišťovat, zda je váš protějšek v pořádku, že se mu nic nestalo a má vás pořád rád?

Citovou vazbu můžeme dobře pozorovat i ve společnosti. Nechá vás chladnými, že se partner nebo partnerka s někým baví, že možná i flirtuje? Nebo v tu chvíli prožíváte peklo? Citová vazba není nemoc nebo patologie, je to rys, který jsme si nezvolili. Když vlastní citovou vazbu u sebe i partnera prozkoumáme a otevřeně o tom komunikujeme, můžeme mít pevnější a kvalitnější vztah.

Poslechněte si všechny odpovědi o citové vazbě, o úzkosti, vyhýbavosti a cestě k prohloubení vztahu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.