Matěj Antoš: Ostrava je mucholapka, ze které pořád utíkám

23. duben 2014
Liberatura

Radio Wave se tento týden vypravilo do Ostravy a stejně tak Liberatura, ve které jsme si nejen o ostravské literární scéně povídali s Matějem Antošem, bývalým básníkem a začínajícím prozaikem.

„Můj vztah k Ostravě je trošku ambivalentní, je to taková mucholapka, ze které pořád někam utíkám, ale stejně se tam vždycky vrátím. Ostrava je specifická v tom, že lidi utíkají pryč, celá populace se snižuje, už je na nějakých 300 000. Ale když se člověk vrátí, tak je stejně znovu fascinován něčím, co se dá těžko popsat,“ osvětluje Matěj Antoš svůj vztah k rodnému městu.

Matěj začínal psaním poezie, ale tvrdí, že „tenhle pramen samovolně vyschnul“ po jeho studiu v Glasgow a následném přestěhování do centra Ostravy. Nyní pracuje na prozaickém debutu Labyrint v srdci, který zjevně odkazuje ke Komenského Labyrintu světa a ráji srdce – až na to, že tady se uprostřed labyrintu ukrývá jen další labyrint.

Celý rozhovor s Matějem Antošem a ukázky z jeho chystaného románu Labyrint v srdci si poslechněte tady.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.