Matěj Schneider: Americká levice hledá způsob, jak se prosadit. Vynutí si hlasování o zdravotnictví?

20. prosinec 2020

Na americké levici probíhá velká taktická hádka. Všechno začalo trochu nepravděpodobně, když politický komik Jimmy Dore vyzval levicové křídlo demokratů okolo Alexandrie Ocasio-Cortezové, aby jasněji bojovali za reformu zdravotnictví spojenou se senátorem Berniem Sandersem, přezdívanou jinak také Medicare-For-All.

Doreho logika je jednoduchá: Spojené státy jsou uprostřed pandemie; kvůli tomu, jak funguje aktuální systém amerického zdravotnictví, přišly miliony Američanů o na zaměstnání navázané zdravotní pojištění v ten nejhorší moment; v neposlední řadě pak kvůli ztenčené většině demokratů v dolní komoře Kongresu má hrstka levicových zastupitelů paradoxně v rukou větší moc než před volbami – zatímco pár středových zastupitelů křesla neobhájilo, levicová frakce o několik členů posiluje.

Čtěte také

Podle Doreho by proto měla Alexandria Ocasio-Cortezová a ostatní říct předsedkyni dolní komory Nancy Pelosiové, že pokud jim neslíbí vyvolat hlasování o Medicare-For-All, nebudou oni hlasovat pro její znovuzvolení předsedkyní.

Myšlenka má něco do sebe – ostatně je trochu překvapivé, že si vedení demokratů po debaklu v letošních volbách do Kongresu stále drží své posty. I přímo Alexandria Ocasio-Cortezová v nedávném rozhovoru řekla, že si myslí, že by Pelosiová a šéf demokratů v senátu Chuck Schumer měli uvolnit své místo nové generaci. Zároveň ale dodala, že si nemyslí, že by demokraté zatím měli jasné kandidáty, kteří by je mohli nahradit.

Nová fáze a nové problémy

Levicoví demokraté přitom mají máslo na hlavě po jarním vyjednávání o federální ekonomické reakci na koronavirus, na kterou měli reálně minimální vliv. Konkrétně Alexandria Ocasio-Cortezová nakonec demonstrativně hlasovala proti balíku s názvem CARES Act, ale tímto symbolickým odporem víceméně vliv levice skončil.

Čtěte také

Lépe se jim daří v aktuálním kole vyjednávání. Senátor Bernie Sanders uzavřel trochu nepravděpodobnou koalici se svým republikánským konzervativně populistickým kolegou Joshem Hawleym a zdá se, že se jim dost možná společně povede vybojovat další várku šeků pro řadové Američany.

Problematičtější je to se samotným hlasováním o zdravotnictví a Doreho nápad je kvůli tomu kritizován i zleva. Medicare-For-All je podle průzkumů mezi Američany populární – některé ukazují nadpoloviční podporu, některé i více, mezi demokratickými voliči identifikují některé průzkumy podporu i přes 80 procent.

V Kongresu je ale situace jiná a s aktuálním rozložením sil je absolutně nepředstavitelné, že by návrh prošel. I s tím zastánci Doreho nápadu počítají. Cílem hlasování podle nich je donutit demokratické zastupitele hájit svůj odpor k populární reformě.

Čtěte také

Na levici se ale ozývá i opačný argument: Ano, měli bychom po středovém vedení vyžadovat větší ústupky, ale nehraje odpůrcům Medicare-For-All předem prohraná volba do karet? Co více by si mohli tito odpůrci přát než mít možnost ukazovat na proběhlé hlasování, které by v jejich očích dokazovalo neprůchodnost a nereálnost státem hrazeného zdravotního pojištění? Přitom stanoviska jednotlivých demokratických zastupitelů k Medicare-For-All jsou vesměs známá a americký elektorát by se tak víceméně nic nového nedozvěděl.

Impulzy a tlak na zastupitele mají podle Doreho kritiků vycházet spíše z organizovaného hnutí za zdravotní reformu, a ne od celebrit, jako je on. Ať už tato konkrétní debata skončí jakkoliv, je jasné, že americká levice se po volbách dostala do nové fáze, se kterou přichází i nové problémy.

Autor je publicista

Spustit audio