Matěj Schneider: Bidenův kabinet je jedním dílem chaos, druhým „návrat normálu“

13. prosinec 2020

Tým Joea Bidena chrlí jedno jméno nominanta na různá ministerstva za druhým, a zatím se toho nestalo příliš mnoho překvapivého.

Jednou neočekávanou změnou je neúspěch Michèle Flournoyové, o které se obecně soudilo, že bude takřka jistou příští ministryní obrany. Místo ní si Biden vybral generála Lloyda Austina. Jeho výběr byl o to překvapivější proto, že pokračuje v Trumpově narušování normy, že v čele obrany by měl stát civilista. Nepřekvapivé jsou naopak Austinovy vazby na zbrojní průmysl.

Čtěte také

Jestli se pro Flournoyovu najde jiný post, se ještě uvidí. Na ministerstvo zahraničních věcí ale míří její blízký spolupracovník Tony Blinken. Ten stejně jako Biden podporoval válku v Iráku, na rozdíl od Bidena podporoval intervenci v Libyi a v pozdních obamovských letech stál například za strategií zbrojení takzvaných „umírněných“ syrských rebelů. To poslední ho spojuje právě s Austinem.

Flournoyová byla zvažována na náměstskovský post na obraně i pod Trumpem. Odmítla s tím, že jejímu srdci je bližší „stavět mosty mezi Pentagonem a Silicon Valley“. Možná je bude stavět i nadále.

Opravdový post

Svoje místo hledají také bývalí Bidenovi rivalové, jako například bývalý starosta města South Bend Pete Buttigieg. Ten podle mediálních zvěstí pohrdl nabídkou vést Úřad pro správu a rozpočet Bílého domu (OMB) s tím, že chce nějaký „opravdový“ post.

Čtěte také

Někdo by mu mohl vysvětlit, že vedení OMB je jedním ze schovaných, ale reálně nejvlivnějších postů v každé administrativě. Místo něho post pravděpodobně připadne Neeře Tandenové – z toho ovšem americká levice opravdu radost nemá. Tandenová aktuálně vede think-tank Center for American Progress, kde byla v uplynulé dekádě nejviditelněji zaměstnaná ostrými twitterovými hádkami právě se sandersovskou frakcí demokratů.

Absolutním fiaskem je pak Bidenův výběr nominanta na post ministra zemědělství. Tom Vilsack tuto funkci zastával během celých osmi let Obamovy vlády a lásku amerických zemědělců si opravdu nevysloužil. Komu naopak vyhovoval, byli giganti amerického agroprůmyslu. Čtyři trumpovské roky strávil Vilsack jako lobbista mléčného průmyslu.

Podle šéfredaktora časopisu American Prospect Davida Dayena představuje pro americké drobné farmáře jméno Vilsack de facto sprosté slovo. Snad ještě více než Bidenovy nominace v národněbezpečnostní oblasti představuje výběr Vilsacka tu nejhorší možnou kontinuitu s Obamovou administrativou.

Překvapivý ministr zdravotnictví

Naopak poměrně překvapivá je Bidenova volba na pozici ministra zdravotnictví. Ta padla na bývalého kongresmana a současného kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru. Ten v minulosti dlouhodobě podporoval sandersovskou reformu zdravotnictví, vůči které se Biden vymezoval. Becerra také podporuje tvrdý postup proti farmaceutickým firmám, které udržují ceny amerických léčiv velmi vysoko. Sociální konzervativci Becerru považují za velmi nepřátelského k jejich pohledu na potraty – to by teoreticky mohlo hrát roli během procesu potvrzení jeho nominace v Senátu.

Matěj Schneider

Obecně se zdá, že nejjasnějším kritériem pro výběr do administrativy Joea Bidena je kromě osobních vazeb na nastupujícího prezidenta rasová a genderová diverzita, na kterou slíbil Biden dbát. Pod povrchem ale panuje zjevně chaos, a Biden se tak dostává do absurdních situací, kdy zjevně chce navrhnout na post ministryně bytové výstavby a rozvoje měst zastupitelku Marciu Fudgeovou, která přitom do médií říkala, že o post nemá zájem – stála právě o ministerstvo zemědělství. Podtrženo sečteno, Američané si s Bidenem zvolili trochu chaosu a trochu návratu do zajetých pořádků, přesně, jak se dalo čekat.

Autor je publicista

Spustit audio

Související