Matěj Schneider: Další smrt rukou policistky v USA vyvolala další protesty a nepokoje

14. duben 2021

Po divokém létě loňských nepokojů proti policejní brutalitě ve Spojených státech na podzim pozornost veřejnosti přitáhly spíše prezidentské volby, změna prezidentů a tahanice v Kongresu o koronavirová opatření. Teď se ale téma role policie v americkém životě zase začíná vracet a vše se soustředí zase na Minneapolis.

Před měsícem tu jednak začal soud s Derekem Chauvinem, tedy s policistou, kterého půlka světa loni viděla na videu klečet na krku George Floyda. Právě rozhořčení z Floydovy smrti bylo na začátku loňského léta primárním spouštěčem amerických nepokojů.

Čtěte také

Aby toho nebylo málo, o víkendu v Minneapolis policie zabila dalšího muže. Daunte Wright byl podle informací policie původně zastaven kvůli poznávací značce, které vypršela platnost. Sám v té době telefonoval se svou matkou, které říkal, že byl zastaven za osvěžovač vzduchu pověšený na zpětném zrcátku, což je v některých amerických státech zakázáno, prý to má bránit výhledu z vozidla.

Kontrola totožnosti ukázala, že se nezúčastnil soudního slyšení a za tento přečin na něj byl vydán zatykač. Policisté začali Wrightovi, který se podle videa zdál být klidný, nasazovat pouta, ale v jeden moment se jim vysmekl, naskočil do auta a začal ujíždět. Mezitím přítomná policistka Kim Potterová vytáhla zbraň a jednou do něj střelila.

Neexistuje ospravedlnění pro násilí

Policie tentokrát jednala rychleji než loni. Záhy po střelbě vydala záznam z body-kamery Potterové. Její nadřízený na tiskové konferenci řekl, že je přesvědčen, že Potterová nestřelila po Wrightovi záměrně, pouze si spletla svou pistoli s taserem, který chtěla použít. Tomu částečně nasvědčuje video.

Čtěte také

Na druhou stranu není jasné, jak se taková věc může stát zkušené policistce – Potterová má odslouženo 26 let a minneapoliští policisté nosí přesně z těchto důvodů taser a pistoli na opačných stranách. Taser mají navíc označený výraznou barvou. Je ale pozoruhodné, že se v tomto případě policie nesnaží střelbu obhajovat – v tomto případě se ani nepokouší tvrdit, že by střelba byla odůvodněná. Alespoň tedy zatím.

Wrightova rodina vyzvala k nenásilným protestům. Jeho otec řekl médiím, že vysvětlení policie je pro něj nepřijatelné.

„Přišel jsem o syna, nikdy se nevrátí. Nemůžu přijmout, že to bylo nedopatření, ani to nezní uvěřitelně. Je u policie více než 26 let. Nemůžu to přijmout,“ řekl v rozhovoru pro televizní stanici ABC. Rodina si najala právníka Bena Crumpa, který v minulosti zastupoval rodiny George Floyda, Ahmauda Arberyho a Breonny Taylorové, tedy všech tří nejvýraznějších obětí, jejichž smrt loni rozpoutala protesty a nepokoje.

Čtěte také

V Minneapolis okamžitě propukly protesty znovu. Solidární se konaly i v dalších městech od Los Angeles přes Washington DC až po New York. Přímo v Minneapolis se část protestů zvrhla v potyčky s policií i rabování. K výbušnému případu se vyjádřil už i Joe Biden.

„Otázkou je, jestli to bylo nedopatření, nebo jestli to bylo záměrné. To odhalí teprve důkladné vyšetřování,“ snažil se prezident mírnit vášně. Především se ale obrátil k demonstrantům. „Chci říct naprosto jasně, že neexistuje žádné ospravedlnění – opravdu žádné – pro rabování. Neexistuje ospravedlnění pro násilí,“ varoval.

Z americké levice za to Biden hned schytal. „Proč se věta ‚neexistuje ospravedlnění pro násilí‘ nevztahuje i na policejní dopravní kontroly?“ ptala se na Twitteru bývalá mluvčí kampaně Bernieho Sanderse Briahna Joy Grayová. Vyjadřuje to postoje velké části americké společnosti – ve všem divokém shonu loňského roku se zapomíná, že pokojné části protipolicejních protestů se loni zúčastnilo naprosto bezprecedentní množství Američanů.

Matěj Schneider

Miliony a miliony z nich mají plné zuby každodenní reality, ve které se dopravní kontrola může zvrhnout ve smrtelnou tragédii. Vyšetřování konkrétního případu je jedna věc. Druhou je, aby americká společnost věděla, že s dlouhodobým systémovým problémem její politici něco dělají. Bez toho opadnou vášně opravdu jen stěží.

Autor je publicista

Spustit audio