Matěj Schneider: Na obzoru americké politiky se rýsuje velká bitva levice a středu

2. srpen 2019

Televizní debaty jsou nejotravnějším aspektem americké prezidentské kampaně.

Hlavně ty počáteční, ve kterých spoustu prostoru zabírají kandidáti, v jejichž šance na úspěch nevěří snad ani jejich nejbližší rodina.

Lucie Priknerová: Druhá demokratická debata přinesla uklidnění v táboře Bidena a Warrenové

Bývalý viceprezident Joe Biden a senátorka za Kalifornii Kamala Harissová

Rok před nominací demokratického kandidáta na prezidenta v USA probíhají debaty demokratů, kteří se o tuto pozici ucházejí.

První kolo debat demokratických kandidátů proběhlo už před měsícem. Je jich stále tolik, že debata musela být rozdělena na dva večery po deseti kandidátech – několik dalších uchazečů nesplnilo podmínky a nemohli se tak účastnit. Stejně tak tomu bylo v aktuálním druhém kole debat.

Bylo dopředu jasné, na co se bude potřeba soustředit. Především jestli se podaří odrazit ode dna bývalému viceprezidentovi Joeu Bidenovi. Ten sice v průzkumech takřka bez výjimky vede, v prvním kole debaty ale naprosto propadl. Působil nepřipraveně a staře – jak fyzicky tak myšlenkově, protože demokraté se od posledních prezidentských voleb posouvají zpátky doleva.

Především mu zasadila velkou ránu senátorka Kamala Harrisová, která viceprezidentovi vytkla jeho minulé postoje k rasové segregaci. Senátorka Harrisová se sice prezentuje jako progresivnější kandidát, než Biden. V primárkách ale soupeří o podobný typ voliče.

Příští debata v září

Ve druhém kole debat se tento střet opakoval. Bidenův už zapnutý mikrofon dokonce zaznamenal prosbu, kterou viceprezident při pozdravu adresoval senátorce: „Nebuď na mě dneska tak tvrdá, holka“ („Go easy on me, kid“).

Lucie Priknerová: Jaká témata budou tahákem kongresových voleb v USA?

Donald Trump ví, že na voliče platí rétorika a velké plány

Na začátku listopadu se budou konat volby do amerického Kongresu - do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Harrisová prosbu nevyslyšela a na Bidena útočila se stejnou vervou jako minule. Ten byl ale lépe připravený než minule a s posíleným sebevědomím – po předchozí debatě se sice jeho preference rychle propadly, postupně se ale během dalších týdnů vrátily přibližně na původní úroveň.

Ostrý útok si tentokrát vysloužila sama Harrisová. Její minulost tvrdé státní prokurátorky jí nekompromisně vytkla její kolegyně ze senátu, kontroverzní Tulsi Gabbardová. Prokurátorská minulost je Harrisové největší slabinou. Může poškodit její šance především u levicovějšího křídla demokratů a lze očekávat, že jí bude vytýkána po zbytek kampaně.

Druhou otázkou bylo, jak dopadne konfrontace dvou nejlevicovějších kandidátů: senátorů Elizabeth Warrenové a Bernieho Sanderse. Ti se na podiu setkali během prvního večera druhého kola debat. Warrenová sice není tak nalevo jako její kolega (neoznačuje se například za socialistku), ale analogicky jako u Harrisové a Bidena se uchází o přízeň podobné části voličstva jako Sanders.

Jan Fingerland: Američtí demokraté dělají Trumpovi radost

Bernie Sanders a Elisabeth Warrenová během televizní debaty

Velký boj amerických demokratů o nominaci příštího prezidentského kandidáta se dal do pohybu.

Jestli se mezi oběma kandidáty nerozmělní hlasy levého křídla demokratů, to je velkou otázkou nadcházejících primárek, stejně tak jako jestli se v případě odstoupení buďto Sanderse nebo Warrenové dokáží levicoví demokraté semknout za jedním či druhým kandidátem. 

K žádnému takovému střetu ale v aktuální debatě nedošlo. Sanders a Warrenová naopak působili jako kompaktní tým úspěšně odrážející útoky středovějších kandidátů. Zatímco před měsícem se v prvním kole debaty drželi poměrně zkrátka, tentokrát sršely blesky.

„Vůbec nerozumím tomu, proč se někdo namáhá kandidovat na prezidenta jenom proto, aby nám říkal, co všechno nemůžeme udělat a za co bychom neměli bojovat,“ sejmula Warrenová bývalého kongresmana Johna Delaneyho. Jeho kritika plánu všeobecného zdravotního pojištění, která Warrenovou vyprovokovala k protiútoku, ale asi souvisí hlavně s tím, že Delaney má několik milionů zainvestovaných ve farmaceutickém průmyslu.

Jan Fingerland: Šedí běloši v Bílém domě

Kandidaturu na amerického prezidenta oznámil demokrat Bernie Sanders

Mládí vpřed a staří na svá místa. Takové, zdá se, je heslo americké politiky poslední doby.

Příští debata se bude konat v září a bude se jí naštěstí účastnit už méně kandidátů. Především konečně dojde ke střetu, který tentokrát nemohl nastat: na jednom pódiu se potkají oba hlavní levicoví kandidáti (Warrenová a Sanders) a opatrnější centristi (Harrisová a Biden). Tento střet bude klíčovou bitvou demokratických primárek a strana ho musí co nejdříve vyřešit.

Aktuální forma sice je v linii s narativem sílících levicových demokratů. Dokud se ale přímo nestřetnou nejsilnější kandidáti obou křídel, těžko soudit. Teď zkusme na americké prezidentské kandidáty zase pár týdnů moc nemyslet – volby jsou ostatně až za rok a čtvrt.

Autor je redaktor Radia Wave

Spustit audio