Matěj Schneider: Pozdě, ale přece. Americký Kongres před svátky schválil balík koronavirové podpory

23. prosinec 2020

To to ale trvalo. Americký Kongres se konečně na sklonku prosince zvládl dohodnout na novém balíku ekonomické podpory v souvislosti s probíhající pandemií koronaviru.

Od schválení toho minulého balíku přitom uběhlo skoro devět měsíců a řada programů z něj vypršela už v průběhu léta. Od té doby se táhla jednání, ze kterých nevychází z vrcholných amerických politiků dobře skoro nikdo. Američanům postupně docházely peníze, milionům hrozilo vystěhování, podle neziskové organizace Feeding America hrozilo, že bude přes zimu každý šestý Američan trpět hlady.

Čtěte také

Šéf republikánů v senátu Mitch McConnell se ale zjevně do nového balíku příliš nehrnul. Ostatně ti všímavější komentátoři z americké levice už na jaře varovali demokraty, že musí do jarní várky, která prošla pod názvem CARES Act, procpat všechno, co chtějí, protože po jeho schválení ztratí většina republikánů chuť dělat cokoliv dalšího.

Na to, že se obstrukce ze strany republikánů nebudou líbit americkým voličům, sázela šéfka demokratů v dolní komoře Nancy Pelosiová. Svou hru ale sehrála tak mizerně, že její nezájem o potřeby Američanů v nouzi byl přímo do očí bijící. Voliči tak demokraty ztrestali ve volbách do Kongresu. V dolní komoře se jejich většina ztenčila na minimum. Nejtěsnější možnou většinu v senátu se demokratům může ještě podařit vyhrát v doplňkových volbách v Georgii, ale podle průzkumů křesla udrží republikáni.

Drobná náplast uprostřed temné koronavirové zimy

Ještě fatálnější důsledky měla pravděpodobně neschopnost dosáhnout výsledku pro Donalda Trumpa. Bílý dům vyjednával s oběma stranami v Kongresu a chvílemi se zdálo, že si Trump uvědomuje, jak populární byly jarní bezpodmínečné šeky na 1200 dolarů jako doplněk podpory v nezaměstnanosti.

Čtěte také

Zatímco senátní republikáni lobbovali za co nejnižší možný další balík podpory, podle některých zvěstí zvažoval Trump v jeden moment i větší balík než demokraté. Pokud by se mu to bylo bývalo podařilo, možná by neprohrál volby. Místo toho ale zbrkle odvolal svůj tým z Kongresu a vinu za nezdar vzal de facto na sebe.

Nancy Pelosiové se tvrdě vymstil kalkul, v rámci kterého počítala s tím, že po volbách bude mít silnější pozici. Stal se pravý opak. Po volbách se začalo jednat o balík ve výši 900 miliard, tedy o menší než jaká byla předchozí nižší hranice spořivých republikánů. Většina republikánů nechtěla žádné mimořádné navýšení podpory v nezaměstnanosti a už vůbec ne žádné bezpodmínečné šeky.

V tu chvíli ale utvořili na první pohled trochu nepravděpodobnou koalici dva senátoři – socialista Bernie Sanders a ekonomicky populistický republikán Josh Hawley. Společně začali požadovat, aby se do balíku šeky dostaly, ideálně opět ve výši 1200 dolarů. V půlce prosince se Trump na chvíli probral ze svého povolebního blouznění a zdroje Washington Postu z Bílého domu tvrdily, že chce šeky na 1200 dolarů a ideálně až 2000 dolarů. Trump ale momentálně už nemá na vedení republikánů v Senátu takřka žádné páky.

Čtěte také

Duu Hawley-Sanders se ale i přes prskání některých republikánů podařilo vyhandlovat šeky pro většinu Američanů ve výši 600 dolarů. Je to záblesk možné budoucnosti, ve které najdou ekonomičtí populisti nalevo i napravo společnou řeč? Stejně tak důležitá je rozšířená podpora v nezaměstnanosti, nová vlna programu pro drobné podnikatele, miliardy pro školy a především prodloužení moratoria na vystěhování nájemníků, které mělo vypršet s koncem roku.

Matěj Schneider

Co balík neobsahuje, to je finanční pomoc jednotlivým státům, jejichž kasy jsou po uplynulém roce drasticky vydrancované. Balík není žádnou velkou výhrou uprostřed temné koronavirové zimy, ale drobnou náplastí, na kterou budou muset američtí politici po svátcích opět navázat. Snad jim to zase nebude trvat tři čtvrtě roku.

Autor je publicista

Spustit audio