Matěj Schneider: Republikáni se na sjezdu snažili ukázat Trumpovu vlídnou tvář

29. srpen 2020

„V těchto volbách se rozhodne, jestli budeme chránit americký způsob života, nebo jestli dovolíme radikálnímu hnutí, aby ho zcela rozebralo a zničilo,“ deklamoval Donald Trump na závěr sjezdu Republikánské strany.

Na to, že jsou každé další americké volby označovány za ty nejdůležitější v našich životech, už jsme si, předpokládám, všichni nějak zvykli. Nebudu vás unavovat výčtem nepřesností a nepravd v Trumpově proslovu. Ten totiž nebyl z republikánského sjezdu vůbec tím nejzajímavějším. Jak už je u Trumpa zvykem, jeho oficiálnější proslovy nebývají zdaleka tak zábavné, jako jeho meandrující proudy volných asociací během předvolebních mítinků.

Čtěte také

Většina mediálního pokrytí sjezdu se soustředila na komické excesy, jakým byl například proslov Trumpovy poradkyně Kimberly Guilfoyleové. „Dámy a pánové, vůdcové a bojovníci za svobodu a americký sen, to nejlepší teprve přijde!“ doslova řvala Guilfoyleová v jeho závěru, což vyznělo o to podivněji, že se republikánský sjezd podobně jako ten demokratický kvůli pandemii konal z většiny virtuálně. Guilfoyleová tedy vyřvávala svůj bezbřehý optimismus do koronavirem zapříčiněného prázdna. Vcelku trefný obraz Republikánské strany v éře Donalda Trumpa.

Během ostatních částí sjezdu se republikáni zjevně snažili ukázat přívětivější a lidštější stránky Donalda Trumpa. Velkým spektáklem byla milost, kterou v přednahraném segmentu Trump udělil Jonu Ponderovi, bývalému bankovnímu lupiči, který po propuštění z vězení založil neziskovou organizaci, která pomáhá bývalým vězňům zapojit se opět do normálního života.

Nepodceňujte Joeovu schopnost všechno podělat

Čtěte také

Melania Trumpová se také snažila poukázat na vlídnou tvář svého manžela a ve svém proslovu vypichovala, že Trumpovi jde o bezpečí a úspěch obyčejných amerických rodin. „Všichni víme, že Donald Trump se netají tím, co si myslí. Jako občané si od svého prezidenta zasluhujeme naprostou upřímnost. Ať už se vám to líbí, nebo ne, vždycky víte, co si myslí,“ říkala první dáma také.

To je jistě zajímavý způsob, jak podat prezidenta, jehož vzestup dal vzniknout termínu „postpravda“, ale dobře to vystihuje snahu celého republikánského sjezdu smířit alespoň ty nerozhodnuté voliče s jejich prezidentem.

Pozoruhodným úkazem byla také snaha zapojit přímo obyčejné Američany. Na sjezdu svými proslovy Trumpa podpořili například rybář Jason Joyce z Maine nebo wisconsinský mléčný farmář Cris Peterson. V tomto ohledu alespoň naoko republikánský sjezd předčil ten demokratický. Demokraté se sice rádi označují za stranu „obyčejného lidu“, ale toto tvrzení stojí v průběhu posledního půlstoletí čím dál tím více na vodě.

Čtěte také

Ani jeden ze sjezdů nepřinesl nic moc překvapivého, i když republikánům jde asi přičíst k vrubu snahu změnit trochu narativ okolo voleb. Ten evidentně vyplývá především z toho, že Trump ve většině průzkumů v průběhu léta pokulhával za Joem Bidenem.

Volby jsou ale až na začátku listopadu a teprve teď pomalu jde opravdu do tuhého. Ostatně v posledních dvou týdnech se přece jenom začal Bidenův náskok zmenšovat. A podle webu Politico se bývalý prezident Barack Obama k Bidenovým šancím měl v soukromí nedávno vyjádřit takto: „Nepodceňujte Joeovu schopnost všechno podělat.“

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.