Matěj Schneider: Sestřelí viceprezidenta Joe Bidena senátorka Liz Warrenová?

17. září 2019

Při debatě v polovině září se na jednom pódiu konečně střetli všichni největší demokratičtí kandidáti na prezidenta Spojených států.

I proto byla třetí debata, která se konala v texaském Houstonu, zatím nejvyostřenější. Přestože její průběh nic zásadně nezvrátil, jde z ní mnoho vyčíst. 

Čtěte také

Favoritem je stále bývalý viceprezident Joe Biden, ale i během třetí debaty byly výrazně vidět jeho slabá místa. Biden měl sice viditelně více energie než při předchozích debatách, ale několikrát zapomněl jména svých kolegů na pódiu a kdykoliv mluvil delší dobu, dal se jeho chaotický myšlenkový proud sledovat jen stěží.

Vysoký věk jak Bidena tak jeho rivala Bernieho Sanderse je velkým tématem. Oba by v případě zvolení byli nejstaršími prezidenty v dějinách USA. Biden meandroval a Sandersovi v tomto ohledu nepomůže fakt, že během celé debaty byl slyšitelně ochraptělý.

Hned první část debaty se věnovala největšímu tématu nadcházejících voleb: reformě zdravotnictví. Biden navrhuje pouze drobné změny k současnému Obamacare a dostal se tak do očekávaného konfliktu s levicovějším Berniem Sandersem a Elizabeth Warrenovou, kteří navrhují obdobu všeobecného zdravotního pojištění a úplný konec soukromých pojišťoven. Bývalého viceprezidenta na pódiu navíc obklopovali. 

Kdo se chce vyhnout nominaci Sanderse?

Pozoruhodné je, že se jak Biden tak moderátoři měli tendenci obracet spíše na Elizabeth Warrenovou i přesto, že takzvané Medicare-For-All na výsluní přitáhl rozhodně spíše Bernie Sanders.

Čtěte také

„Američané platí za zdravotnictví dvakrát tolik co Kanaďané, nebo občané jakékoliv velké země na světě,“ opakoval Sanders. „Tohle je ale Amerika,“ odvětil Joe Biden, podle kterého je na přeplácení evidentně něco v dobrém slova smyslu amerického.

Když se moderátorka ABC během přestávky zeptala dvou afroamerických studentek v sále, kdo je nejvíc zaujal, obě svorně opověděly, že právě Sanders především kvůli zdravotnictví. Přestože Sanders patří mezi tři nejvýraznější kandidáty (v některých průzkumech předběhl i Bidena), nedostávalo se mu ale od moderátorů především v první půlce debaty příliš otázek.

Senátor má sice nejpropracovanější plán na vypořádání se s klimatickou změnou. Nebyl ale v této části debaty vůbec osloven. Moderátoři ho nepustili ke slovu, ani když se probírala občanská práva a rasismus, přestože Sandersova historie účasti na takovýchto protestech sahá až do první poloviny 60. let. 

Čtěte také

Nikomu dalšímu se mezi trojici favoritů jasně prolomit nepodařilo. Ne že by se nesnažili. Podnikatel Andrew Yang na začátku debaty oznámil, že hodlá 10 náhodně vybraným lidem vyplácet 1000 dolarů měsíčně, aby zpropagoval svůj návrh na základní nepodmíněný příjem.

Od svých kolegů si za svůj kolotočářský trik vysloužil především smích a je otázka jestli je tento krok vůbec legální. Bývalý texaský kongresman Beto O’Rourke se zase (možná až moc) plamenně pustil do propagace přísnější regulace zbraní.

Ve vzduchu stále ale visí nejistá budoucnost Joe Bidena jako hlavního kandidáta. Svoje si o jeho šancích podle všeho myslí Obamův bývalý ministr pro bydlení Julian Castro. V průběhu večera na Bidena několikrát zaútočil – například v části, kdy byla moderátorem Jorge Ramosem připomenuta neslavná imigrační politika Obamovy administrativy.

Čtěte také

„Pokaždé, když někdo říká o Obamovi něco pozitivního, říká Biden: byl jsem tam taky. Když naši administrativu někdo kritizuje, říká: to ale byl prezident Obama,“ vytkl mu Castro. V jiný moment zpochybnil, jestli si Biden vůbec pamatuje, co řekl před dvěma minutami.

Je otázkou jaké šance má bývalý viceprezident, jestli bude pokračovat v přeřecích a nepřesvědčivých vystoupeních i nadále. Z třetí debaty je ale jasné, že nikdo z menších kandidátů pravděpodobně nebude schopný přesvědčit establishment strany, že má šanci ho nahradit. Je přitom zřejmé, že vedení demokratů se za každou cenu chce vyhnout nominaci Sanderse.

Kdyby se ale Biden ve své současné formě prodral až k souboji s Trumpem, velmi pravděpodobně by od úřadujícího miliardáře dostal na frak. Znamená to obrovskou šanci pro oproti Sandersovi méně levicovou Warrenovou. Ostatní kandidáty může zachránit jen zázrak.

Autor je redaktor Radia Wave

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.