Matěj Schneider: Trumpův osud leží v rukou Mitche McConnella. Vybere si hlas voličů, či donorů?

16. leden 2021

Ve Washingtonu, DC, si pomalu sedá prach po neuvěřitelných událostech ze začátku měsíce. Dolní komora Kongresu zareagovala druhým impeachmentem Donalda Trumpa.

Tentokrát pro něj hlasovala i desítka republikánů. To klíčové hlasování v Senátu ale teprve přijde a doteď není jasné, kdy vůbec bude.

Čtěte také

Šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell prý nehodlá volat senátory zpátky do DC a legislativní přestávka bude pokračovat až do 19. ledna. O trochu překvapivější je, že potřebu spěchat nevidí ani mnozí demokraté. Jihokarolínský kongresman Jim Clyburn, jehož podpora byla klíčová pro vítězství Joea Bidena v loňských primárkách, se nechal slyšet, že by o odvolání Trumpa hlasoval až poté, co se rozjede Bidenova administrativa.

Ve Washingtonu se traduje, že nejvíce toho prezident udělá během prvních 100 dní svého úřadování. Demokraté logicky nechtějí, aby realisticky první třetinu tohoto období spolklo vypořádávání se s Trumpem. Z tohoto dilematu ale vyplývá otázka, která tento postup znesnadňuje: Je možné odvolávat prezidenta zpětně poté, co už úřad opustil?

O spravedlivý trest pro Trumpa nejde

Ještě palčivější problém řeší republikáni. Aby byl Trump odvolán, muselo by se k těsné demokratické většině v Senátu přidat 17 republikánských senátorů.

Čtěte také

Zcela jasné ano ještě pro Trumpovo odvolání od žádného republikána v Senátu nepadlo, i když je zřejmé, že je mu nakloněno o dost více senátoru, než jich bylo loni pro první pokus. Pozoruhodnější je to, že otevřená vrátka pro odvolání si zatím nechává i přímo McConnell.

Pro McConnella může být lákavé zbavit se Trumpa z několika důvodů. Mezi oběma muži se od prezidentských voleb rozevřela průrva – od půlky prosince spolu dokonce prý neměli mluvit (to se ale možná v posledních několika dnech změnilo). McConnellovi je Trumpův osud jedno: jde mu především o udržení Senátu (a z jeho ztráty může částečně vinit Trumpa) a prosazení konzervativních soudců – v tom může být Trumpovi vděčný, nicméně prezidentova užitečnost se už vyčerpala.

Jak naopak ukazuje dění uplynulého týdne, podpora pro Trumpa začíná být přítěží – minimálně co se týče finančních příspěvků od velkých politických dárců. Ti začali republikánům vyhrožovat tím, že nebudou poskytovat finance pro zastupitele, kteří podporovali zpochybnění výsledku voleb.

Čtěte také

Republikáni jako McConnell se tak nachází v komplikované situaci: na jedné straně je hněv donorů, na druhé hněv voličské základny, která stále ještě podle průzkumů poměrně výrazně podporuje Trumpa. Volební strategie republikánů ale pochopitelně nefunguje ani bez jedné z těchto složek.

Je nepravděpodobné, že McConnell bude hlasovat pro odvolání Trumpa, aniž by si byl jistý, že má na své straně dostatek republikánských kolegů, aby prezidenta odstavili. Součástí odvolání přitom může být i zákaz, aby Trump kandidoval kdykoliv znovu. Kvůli podpoře pro Trumpa ze strany voličů je to riskantní strategie, která nicméně umožňuje s Trumpem nespokojeným republikánům odstřihnout se od jeho odkazu.

Matěj Schneider

Jak se rozhodne McConnell, tak pravděpodobně odvolání dopadne. Nicméně nejde o rozhodnutí morální, ale čistě pragmatické. Nejde o spravedlivý trest pro Trumpa, ale o to, jestli se většina republikánů přikloní ke svým voličům, nebo ke svým donorům. Tak jako tak bude mít rozhodnutí dalekosáhlé důsledky pro budoucnost Republikánské strany.

Autor je publicista

Spustit audio