Matěj Schneider: Vyjednávání o ekonomickém balíku ukáží, jestli Američané mohou Bidenovi věřit

10. únor 2021

Administrativu Joea Bidena čeká první velký test. Od té doby, co se 20. ledna chopil moci, stihl už Biden podepsat přes čtyřicet dekretů. Mnoho z nich mělo především signalizovat konec éry Donalda Trumpa – především ty v oblasti imigrace a životního prostředí.

Některé z nich, jako například pozastavení prodeje zbraní Saúdům, by snad mohly značit významnější posun v americké zahraniční politice, která pod Trumpem i pod Barackem Obamou živila brutální saúdskou intervenci v Jemenu, která zemi drží v hladomoru.

Čtěte také

Americké voliče ale bude nejvíce zajímat, jak se Biden postaví k ekonomické pomoci jim samotným v souvislosti s pandemií koronaviru. Právě ohledně ní toho totiž především před druhým kolem senátních voleb v Georgii Biden a další demokraté naslibovali nejvíce.

Demokraté totiž v Georgii vyhráli obě křesla a tím i těsnou většinu v Senátu. Voličům pak říkali, že pokud jejich kandidáti vyhrají, prosadí další vlnu šeků pro většinu Američanů. Mělo jít o opakování úspěšných jarních šeků na 1200 dolarů. Na konci prosince pak Kongres po dlouhých měsících otálení a neproduktivních vyjednávání schválil další balík, v rámci kterého měli Američané dostat dalších 600 dolarů. Trump i demokraté ale požadovali, aby částka na šecích byla vyšší.

Politické divadlo

V tuto chvíli ale začal chaos, který se nevyjasnil doteď. Zmíněných 600 dolarů totiž z vládní kasy odešlo už v prosinci. Někteří z voličů teď demokratům vyčítají matoucí sliby – jejich rétorika mnohdy naznačovala, že Kongres pošle Američanům dalších 2000 dolarů, nikoliv že pouze dorovná 1400. V lepším případě šlo pouze o nedorozumění (což je průšvih samo o sobě), v horším o cílené klamání.

Čtěte také

Ani tím ale vše nekončí. Demokraté totiž celou kampaň v Georgii vedli tak, jako kdyby jediné, co stojí mezi Američany a jejich šeky, byli republikáni v Senátu. Jakmile ale volby opravdu vyhráli, rétorika se změnila. Biden začal mluvit o tom, že se chce s republikány dohodnout a začal vyjednávat se skupinou 16 údajně středových senátorů – osmi demokratů a osmi republikánů.

Eufemisticky řečeno je to za zajímavá taktika. Demokraté mají v Senátu těsnou většinu a buďto mohou pomocí procesních fíglu ohledně rozpočtových záležitostí prosadit šeky sami za pomoci hlasů 50 senátorů a rozhodujícího hlasu Kamaly Harrisové, nebo se mohou snažit o dohodu s republikány, aby přesáhli 60 hlasů požadovaných na překonání senátního blokačního nástroje jménem filibuster. Na to jim ale dobrá vůle a hlasy osmi Bidenem oslovených republikánských senátorů stačit nebudou. Je tedy zjevné, že Bidenův krok je spíše politickým divadlem.

Do velké míry je navíc jedno, jestli by jeho postup šel sám o sobě považovat za moudrý, když už ne praktický. Voličům slíbil něco jiného: pokud demokraté vyhrají, dostanou Američané šeky.

Čtěte také

Nechme teď stranou, jestli mělo jít o šeky na 1400, nebo 2000 dolarů. Senátní republikáni totiž navrhují, aby šeky byly jen na 1000 dolarů – krom toho ještě požadují seškrtání navrhované podpory v nezaměstnanosti nebo peněz pro jednotlivé státy a města, jejichž kasy jsou po roku pandemie prázdné.

Senát o konkrétní podobě stále jedná. Snad se senátoři a Bílý dům dohodnou brzo, protože peněženky Američanů jsou podobně prázdné jako státní kasy. Kromě toho, jestli dostanou finanční injekci, se voliči demokratů také dozví, jestli mohou své nové vládě důvěřovat. A signalizační dekrety na tom nic nezmění.

Autor je publicista

Spustit audio