Matěj Schneider: Washington doutná hněvem. Čeká Trumpa na poslední chvíli trest?

8. leden 2021

Něco takového nezažil Washington od roku 1814, kdy Kapitol vypálila britská armáda. Ani během občanské války se nic takového nestalo.

Ve středu ale vpadli do budovy Kongresu násilníci a řádili tu s konfederačními bojovými zástavami a mývalími čapkami. Do toho washingtonské úřady ohlásily, že jak v sídle republikánské, tak v sídle demokratické strany našly improvizované bomby. V jedné ze zasedacích síní se v jednu chvíli i střílelo. Podle úřadů přišli během dne o život čtyři lidé.

Čtěte také

Přímo Donald Trump ale jako kdyby žil ve virtuální realitě. Právě jeho mítink ve Washingtonu vše nastartoval. Opakoval na něm nejen svoje stesky, že sbírá málo lajků na Twitteru, ale především lži o ukradených volbách. „Nikdy to nevzdáme, nikdy neuznáme porážku,“ říkal Trump shromážděnému davu

Sám se po mítinku odebral do bezpečí Bílého domu. Ne tak jeho podporovatelé. Většina z nich zamířila k budově Kongresu, kde v tu chvíli začínal proces oficiálního potvrzení výsledků prezidentských voleb.

Tomu předsedal jakožto viceprezident Mike Pence. Na něj Trump a jeho podporovatelé v posledních dnech vyvíjeli tlak, aby proces potvrzení výsledků zhatil. Pence odmítl, a to s velmi pádným důvodem – přes trumpovci šířené dezinformace mu americká Ústava nic takového neumožňuje.

Protestu se tak zhostila skupina republikánských zastupitelů v čele se senátory Tedem Cruzem a Johnem Hawleym. Mohli sice vznést námitku proti výsledkům jednotlivých států, ale vzhledem k rozložení sil v Kongresu bylo zřejmé, že celý proces jen symbolicky zpomalí.

Nový proces impeachmentu

Daleko více se ale na průběhu potvrzení výsledku podepsal zmíněný dav Trumpových zfanatizovaných podporovatelů. Ten vtrhl do Kongresu, zastupitelé byli evakuováni.

Čtěte také

Násilníci vymlátili budovu Kongresu a kapitolská policie buďto bezmocně přihlížela, byla přemožena, nebo se v některých případech vesele fotila s demonstranty. Jestli to měl být pokus o puč, tak to byl jeden z těch nejhůře zorganizovaných, co svět viděl.

Podle zdrojů CNN v Bílém domě byl Trump původně téměř nadšen z toho, že vynucené vyklizení Kongresu přerušilo proces potvrzení výsledku voleb. Ještě dlouho poté, co se situace na Kapitolu zvrhla, Trump tweetoval o tom, že Pence je zbabělec.

Krátce na to tweetnul video, která mohlo jeho fanoušky ničící Kongres jen podnítit. „Cítím vaši bolest. Vím, že se cítíte být zraněni. Bylo nám ukradeno vítězství ve volbách. Vyhráli jsme drtivě a každý to ví,“ říkal Trump ve videu.

Teprve následně požádal všechny, aby šli domů, zatímco je ujišťoval, že je miluje.

Čtěte také

Kapitol teprve po několika hodinách vyklidily ozbrojené složky. Obě komory se vrátily a výsledek voleb potvrdily – nakonec s méně námitkami, než bylo plánováno. Někteří senátoři odsoudili nejen násilí, které proběhlo, ale i své kolegy, kteří planým napadáním dav podněcovali.

„Nejlepší způsob, jak můžeme ukázat respekt voličům, kteří jsou výsledkem voleb znepokojeni, je říct jim pravdu,“ tvrdil například senátor Mitt Romney, který sklidil aplaus.

Velkou otázkou je, jestli nejen demokraté, ale právě i sílící republikánská opozice svoje kolegy a Trumpa ztrestají. Demokraté požadují zbavení Trumpa pravomocí za užití 25. dodatku ústavy, nebo nový proces impeachmentu, tentokrát o dost rychlejší.

Matěj Schneider

Někteří zastupitele žádají vyloučení svých kolegů, kteří se podle nich podíleli na podněcování násilné vzpoury. Pozornost teď leží na bedrech Trumpova kabinetu a republikánů v Kongresu.

Jedno je jisté: jestli se bude Washington tvářit, že se zas tak moc nestalo, dojde k podobné bouři dříve, nebo později znovu.

Autor je publicista

Spustit audio