Matematika zločinu

6. srpen 2019

V roce 2012 napsal reportérce Magdaleně Sodomkové neznámý muž z indonéského Bali, že prchá před trestem. Tvrdil, že verdikt nebyl spravedlivý, a to kvůli chybě soudního znalce. Po stopách tohoto experta přezdívaného „matematik zločinu” se pak reportérka vydala společně s dánskou dokumentaristkou Brit Jensen.

V kreativní práci ustrnutí neexistuje. Ustrnutí totiž znamená více či méně patrný posun zpět. Tím spíše v dokumentu. Svět, jeho vnímání, společnost, interpretace dějů atd. se mění rychleji, než stačíme registrovat, pochopit a vstřebat. A všechno se valí ještě větší rychlostí dál.

Proto i vývoj audiodokumentu, jeho forem, volených témat a zasazení do kontextů doby je mnohem rychlejší, než býval. Tvůrci se musejí mnohem rychleji a obezřetněji orientovat v tom, co je esence dneška, který detail vypovídá o výseči celku, co je to ono, jež stojí za interpretaci a zůstane jako svědectví prchavé současnosti. V kontextech. To je úkol dokumentaristy.

Tvůrčí skupina dokumentu Českého rozhlasu proto neustále hledá nové možnosti vyjádření, nové cesty, jak v rovině formální (například ve startujícím formátu dokuseriálu na Dvojce), tak i tematicky obsahové (Cesty za vodou nebo Rok 1968 mi obrátil život naruby).

Fenomén audiodokumentárního podcastu je ryze současným způsobem, platformou vyprávění a reflexe, s výhodou seriálovosti, soustředěnějšího intimního poslechu a možnosti návratu k jakýmkoli úsekům díla. Mechanismus aplikací navíc umožňuje pohodlné stažení každého dalšího dílu a návratu k jeho poslechu – konzumaci on-demand. Nesporné výhody oproti lineárnímu vysílání. Výhody poplatné současnému životnímu stylu a vývoji technologií.

Proto vznikl podcastový krimi seriál Matematika zločinu, díky Nadačnímu fondu nezávislé žurnalistiky a Českému rozhlasu. Jako snaha držet krok s mnohdy mnohem vyspělejší evropskou, potažmo americkou produkcí (vyspělejší způsobem přenosu, využíváním nových technologií, filozofií soukromého poslechu on-demand). Jako ukázka možností dalšího vývoje žánru, jeho variability a atraktivnosti v našem prostředí. Číslo 90 tisíc přehrání (do srpna 2019) svědčí o zájmu odborné i laické veřejnosti o podobné modely vyprávění. Ač v našich podmínkách nové, v evropském měřítku běžné a prověřené.

Reportérka Magdaléna Sodomková a dánská dokumentaristka Brit Jensen spustily projekt dokumentárního podcastu Matematika zločinu v létě roku 2017 na základě případu, který novinářky sledovaly od roku 2012. Vlastní výroba začátkem roku 2018 znamenala skoro roční práci na komplikovaném projektu zatím méně prošlapaných cest dokumentárního audiovyprávění, které se odehrává v českých soudních síních a vězeňských celách.

Jak se v České republice počítá spravedlnost?

Autor textu: Dan Moravec
Autorky seriálu: Magdalena Sodomková a Brit Jensen

Spustit audio