Matky jsou stále v sociální izolaci, říká oceněná Krajčová, která ztvárnila mateřská diskuzní fóra

4. prosinec 2020

Laureátkou slovenské ceny pro vizuální umělce do 40 let je Daniela Krajčová, na prostěradla a pleny tuší překreslila diskuze z internetových fór pro matky malých dětí.

Cena Oskára Čepana, která se často přirovnává k české Ceně Jindřicha Chalupeckého, je narozdíl od ostatních uměleckých ocenění na Slovensku koncipována tak, že pro jejím finále vzniká samostatná výstava. O tom, který ze čtyř finalistů se stane laureátem, pak rozhoduje mezinárodní porota. Letos cenu vyhrála umělkyně Daniela Krajčová, která je známá jako animátorka a také díky svým projektům zaměřeným na marginalizované skupiny, například uprchlíky.

Tentokrát se ale Daniela Krajčová do soutěže přihlásila s novým tématem. Matku tří dětí totiž v internetových diskuzích, kam píšou matky, zaujalo sdílení intimních zkušeností. „Objevují se tam témata související se společenskou izolací matek jako je poporodní deprese, stres, stereotyp, napětí v rodině, násilí. Tyhle věci by spousta žen nikdy nepřiznala, ale internet používají jako první pomoc. Nevycházela jsem jen z příběhů několika žen. V diskuzních fórech vzniká velká sdílená zkušenost, to mi připadalo důležité.” O mateřství se podle umělkyně píše hodně, ale málo se mluví o jeho negativních stránkách. „Pokud matky nemají dostatečné sociální kontakty, může dojít k situacím, které jsem zobrazila,” říká Daniela Krajčová.

Matky jsou sociálně izolované a to vede k mnoha problémům.
Daniela Krajčová

Čtěte také

Krajčová zároveň prezentaci díla pojala jako performanci. „Na vernisáži jsem si vybírala ty nejdůležitější obrázky, překreslila jsem je na prostěradla, která jsem nakoupila přes internet od různých žen a pak jsem je přímo před diváky rozvěšovala na několik šňůř.” Podle Krajčové v nich není konkrétní příběh dobře popsatelný slovy, obrázky si ale uspořádala podle témat. „Díky peformanci se tam dostala narativní linka, nerozkreslovala jsem všechny obrazy jako v animaci frame po framu, divák viděl minutu jeden obrázek, pak za minutu další a když byly čtyři vedle sebe, tak je překryly další.”

Pořad připravila: Táňa Zabloudilová
Hudbu vybral: Václav Havelka

Co říká o významu a podobě Ceny Oskára Čepana Maja Štefančiková z Artalk.sk? Jak popisuje díla dalších finalistů soutěže Daniela Krajčová? Poslechněte si kompletní záznam ArtCafé včetně hudebního výběru Václava Havelky.

autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související