Maturita je formalita, říkají ti, co ji mají za sebou. Jak zkoušku zvládnout radí mentor Honza Kohut

4. květen 2023

Ve Studovně moderátorka Aneta a mentor efektivního učení Honza Kohut probrali tipy na učení na maturitu a zavzpomínali na ty svoje. Oba se shodli, že nejlepší je připravovat se dlouhodobě. Co by ale Honza poradil těm, kteří učení nechali na poslední chvíli?

„Doporučuju nečekat a začít co nejdřív v průběhu svaťáku,“ říká a dodává, že není efektivní vyhradit si celý den pouze na jeden předmět. „Za mě je fajn ty maturitní předměty míchat – a to i z toho důvodu, že nejsme na konci dne tak unavení, protože každý předmět využívá trochu jinou část mozku. Můžu se učit efektivněji a můžou mi dojít různé souvislosti, kterých bych si normálně nevšiml.

Čtěte také

Jak se připravit na samotnou zkoušku? „Doma si vylosuju nějakou maturitní otázku a zkouším o ní 15 minut mluvit, radí a odkazuje na princip takzvaného transfer appropriate processing. „Pokud se mám naučit jezdit na lyžích, nejlepší bude, pokud na nich budu jezdit. Když budu pouze koukat na videa nebo si o tom číst, na lyžích mě to jezdit nenaučí, uvádí příklad s tím, že při pouhém pročítání zápisků je to s efektivitou podobné.

Honza radí například poprosit kamaráda nebo rodinu, aby simulovali maturitního komisaře. „Tím si zvyknu na tlak a stres a vymýšlení odpovědi v reálném čase, vysvětluje. Při učení je také dobré dávat si časové limity, které můžou fungovat jako pomyslné světlo na konci tunelu. „Neučil bych se déle než 90 minut v kuse a méně než 20 minut, upřesňuje Honza Kohut.

Poslechněte si celý díl Studovny o přípravě na maturitu.

Spustit audio

Související